A kaotikus Toszkán Nagydíjon a mercedeses Lewis Hamilton megszerezte 90. futamgyőzelmét, majd az autóból kiszállva, az interjúk és a dobogós ceremónia idejére újra felvette a már a rajt előtti térdelésénél is viselt, „Tartóztassák le a zsarukat, akik lelőtték Breonna Taylort!” feliratú pólót.

A Breonna Taylor-ügy

Breonna Taylor lelövése az USA-ban George Floyd halála miatt elindult Black Lives Matter-mozgalom, tiltakozási hullám kapcsán került újra reflektorfénybe. A Kentucky állambeli Louisville-ben élő 24 éves fekete mentőst március 17-én lőtték le lakásában, miután a rendőrök azzal a gyanúval törtek rá éjszaka, hogy korábbi barátja révén drog lehet nála, és az aktuális partnere tüzet nyitott az állítása szerint kilétüket nem jelző, számára ismeretlen behatolókra. Az ellentmondásos, de mindenképp gyanús ügy vizsgálata még folyik.

Hamilton a Black Lives Matter kapcsán a tiltakozások kezdete óta aktív, a sisakján viselt emblémával, pólókkal, térdeléssel jelzi az ügy melletti kiállását, amit eddig tolerált, sőt segített is az F1, ám lehet, hogy a legújabb húzással már túlment a határon.

A szabályok szigorúan tiltják mind a csapatok, mind a pilóták számára a politikai üzenetek közvetítését, a Daily Mail értesülése szerint a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) által indított vizsgálat tárgya az, hogy Hamilton vasárnapi pólója, annak felirata ilyen jellegű volt-e.

Ha a hatszoros világbajnok számára kedvezőtlen eredménnyel zárul a vizsgálat, a versenyző pénzbírságra számíthat.