Kimi Räikkönen a 2018 végi ferraris ejtése után gyorsan helyet talált magának, alig néhány nappal azután, hogy megtudta, a maranellói csapatnál nem tartanak igényt a szolgálataira, már le is szerződött Forma-1-es karrierje első csapatához, az annak idején Sauberként működő, ma Alfa Romeo néven futó svájci alakulathoz.

A 2007-es világbajnok eredetileg két évre írt alá, szerződése idén kifut. Az októberben 41. születésnapját ünneplő finn egyelőre nem tudja, akar-e még maradni, de úgy tűnik, ez csakis az ő döntésén múlik, a csapat mindenképp örömmel megtartaná, míg a másik ülésüket minden bizonnyal valamelyik Forma-2-es Ferrari-nevelt, Robert Svarcman vagy még inkább Mick Schumacher kaphatná.

„Vannak Ferrari-ifjoncok, de számunkra Kimi az első, először azt kell tudnunk, ő mit akar, mi mit szeretnénk vele, és csak utána foglalkozunk másokkal” – nyilatkozta Mugellóban az Alfa csapatfőnöke, Frederic Vasseur.

„Ha továbbra is mindkét felet érdekli az együttműködés, akkor logikus a folytatás. Kiminél tapasztaltabb pilótát lehetetlen találni” – utalt arra a főnök, hogy a finn hamarosan Rubens Barrichello 326 futamos rekordját megdöntve a sportág legtapasztaltabb versenyzőjévé válhat.

Néha még mindig nagyon erős, máskor viszont színtelen Räikkönen mellett persze akadhat még tapasztalt, rutinos pilóta, például a Racing Pointtól Sebastian Vettel érkezése miatt távozni kényszerülő Sergio Perez…

„Úgy gondolom, Checót bármelyik még szabadon lévő ülés érdekli” – mondta a mexikóiról. „De egyelőre nem lépünk, ahogy a múlt héten vagy azelőtt is mondtam, szeptember folyamán előbb a saját versenyzőinkkel beszélünk, aztán együtt eldöntjük, mit is kell tennünk. Az tuti, hogy bőven vannak jelöltjeink.”

Räikkönen mellett tavaly óta Antonio Giovinazzi vezet, de a szintén Ferrari-kötődésű olasz idén sem mutatott igazán kiemelkedőt, valószínű, hogy harmadik esélyt már nem adnak neki.