Kellemesen meleg – 23 Celsius-fokos levegő- és 30 fokos aszfalthőmérséklet –, napos kora őszi időben zajlott le a 2020-as Forma-1-es Olasz Nagydíj első szabadedzése Monzában.

Az élen nincs meglepetés, a Mercedesek jelentős fölénnyel zártak az első két helyen Valtteri Bottas, Lewis Hamilton sorrendben.

A 3. időt – nyolctizedes hátránnyal – a Red Bull-os Alexander Albon érte el, míg az alakulat első számú pilótája, Max Verstappen csak az 5. lett az alphatauris Danyiil Kvjat mögött, miután pár perccel a félidő előtt az Ascari kijáratánál eldobta és megtörte az autót.

Ugyan előkerült a megszakítást jelző piros zászló, a holland sajtá erejéből visszavitte az autót a bokszutcába, az esést csak az első szárny bánta, így később folytatni tudta a munkát.

A sormintát folytatva a 6. Pierre Gasly volt a másik AlphaTaurival, tehát a Merci mögött 100 százalékos eredményt hoztak a Red Bull-Honda páros autói.

A top10 második felében a Racing Point-os Sergio Perez, valamint a renault-s Daniel Ricciardóval szendvicset alkotó McLaren-pilóták sorakoztak.

A Ferrari formája egyelőre homályos, Charles Leclerc a 11., Sebastian Vettel viszont csapattársához képest is egy másodperces lemaradással csak a 19. volt, ám egyik vörös autóra sem került fel a leglágyabb keverék délelőtt.

A család irányítása alatt utolsó hétvégéjét futó Williamsnél megint autóba ülhetett a fizetős tesztpilóta, a Forma-2-es Roy Nissany, a magyar kötődésű izraeli pilóta saját csapattársánál és Vettelnél is gyorsabb tudott lenni, igaz, Bottas előbb őt, majd Nicholas Latifit is levakozta a csapatrádión, amikor nem álltak félre elég gyorsan az útjából.

Verstappen balesetén kívül nem történt említésre méltó incidens az első gyakorláson.

F1: A Merci az élen, Verstappen falnak ment 1