Lewis Hamilton és a Mercedes a Forma-1-es Spanyol Nagydíj újabb öles lépést tettek meg afelé, hogy a csonka 2020-as szezonban is bebiztosítsák az egyéni, illetve a konstruktőri vb-elsőséget. A listavezető brit idei negyedik és karrierje 88. sikerével több szempontból is lenyűgözte a csapatvezető Toto Wolffot.

„Váratlanul magas szinten vezetett, mégis spórolni tudott a motorral azokra a hétvégékre, melyek keményebbek lesznek számunkra” – magasztalta Hamiltont a Sky Sports F1 kamerái előtt, majd a 35 éves versenyző azon megmozdulását is kiemelte, amikor meggyőzte a csapatot a taktikaváltásról. „Így továbbra is megvolt a lehetőségünk arra, hogy lágyakat tehessünk fel.”

F1: Kiállt a hibázó Bottas mellett a Mercedes 2

Hamilton ismét magabiztos versenyzést mutatott be, Valtteri Bottas azonban már a rajtnál elveszítette a második helyet a Red Bull-os Max Verstappennel szemben. A finnt azonban védelmébe vette Wolff, arra fogta a kettős győzelem elúszását, hogy az utolsó etapban lágy gumikon kellett helytállnia Bottasnak. „Ezen ment el Valtteri versenye. A közepes gumikon elkaphatta volna Maxot, legalábbis felvehette volna a harcot vele” – mondta az osztrák.

„Ugyan a rajtnál veszített időt Valtteri, de nem ez volt az oka annak, hogy nem tudott harcolni Verstappennel. A lágy gumik nem úgy működtek, mint arra számítottunk.”

F1: Kiállt a hibázó Bottas mellett a Mercedes 3

Azt viszont elégedetten nyugtázta Wolff, hogy felül tudott kerekedni a 70. Évfordulós Nagydíjon gumimágus Red Bullon és versenyzőjén, Max Verstappenen. „Állandóan rivalizálunk, de tisztelem Christiant [Horner, a Red Bull csapatfőnöke – szerk.]. Az elmúlt 15 évben, amióta a sportban van, remek munkát végzett” – beszélt elismerően a rivális gárda irányítójáról, de örül az elégtételnek.

„Az tesz a legboldogabbá, hogy a silverstone-i nehéz hétvége után hasonlóan forró aszfalton tudtunk visszavágni. Helyesen vontuk le a következtetéseknek, ennek köszönhetően ugyanolyan körülmények között nyertünk. Ez a gyárban folyó kemény munkának köszönhető. Gondolok az aero-csapatra, a szimulációs részleg dolgozóira, valamint a mérnökökre. Ebből látszik, mennyire erős csapatunk van.”