A Mercedes Stoffel Vandoorne-t és Esteban Gutierrezt jelölte 2020-ra hivatalos tartalékosainak, ráadásul egy megegyezés keretében a Racing Point és a McLaren is rájuk támaszkodhatott volna, ha szükséges.

Sergio Perez múlt heti koronavírus-fertőzése miatt valósággá is vált a szükség, ám az is hamar kiderült, hogy a Mercedes-modell nem fog működni: Vandoorne a Forma-E berlini fordulóján vett – és vesz továbbra is – részt, míg, és ez a legjobb, Gutierreznek nincs is érvényes F1-es versenyengedélye, ún. szuperlicence.

A Racing Point végül az amúgy sokkal logikusabb jelölt Nico Hülkenberg bevetése mellett döntött.

Ugyan a Mercedes a hét folyamán egy 300 km-s teszttel felfrissíthette volna az F1-ben utoljára 2016-ban indult Gutierrez szuperlicencét, ezt valamiért nem tették meg, így Vandoorne távolléte és a mexikói „alkalmatlansága” miatt gyakorlatilag nincs tartalékosuk a erre a hétvégére.

A Racing Pointnál már rendeződött a helyzet, de a McLarennél is lépni kellett, így szerda este a wokingi csapat bejelentette, hogy ők a jelenleg tévés szakkommentátorként dolgozó, 2010-2013-ban a Force Indiánál versenyző, de a Williamsnél a 2017-es Magyar Nagydíjon is beugró Paul di Restát választották a 70. Évfordulós Nagydíjra.

F1: A Mercedes elszúrta, új pilótát választ a McLaren 3

És hogy mi a Mercedes megoldása? Nagyon egyszerű, nagyon elmés: nem hagyják, Lewis Hamilton vagy Valtteri Bottas megfertőződjön.

„A pilótáinkat távol tartjuk minden megbeszéléstől” – mondta az Österreichnak a főnök, Toto Wolff.