A Forma-1 eredeti 2020-as versenynaptárát elvitte a koronavírus-járvány, de a sportág vezetői kemény munkával újabb naptárt raktak össze, így a messze nem optimális körülmények között is elindult a világbajnokság júliusban.

A jelen állás szerint 13 forduló hivatalos, melyekhez még legalább kettőt, esetleg hármat ad hozzá a szezon végén Bahrein és Abu-Dzabi, de ha minden jól megy, november közepén akár egy malajziai-vietnámi kanyar is belefér majd, akár 18-ig is emelkedhet majd a futamok száma.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt nagyon büszke arra, amit az F1-gyel sikerült elérni idén.

„Az lett volna az egyszerű megoldás, hogy kivárjuk, amíg jobbra fordulnak a dolgok, de nem tudni, mikor is lesz ez. A Forma-1 volt az első nemzetközi sportszéria, amely szigorú protokollok mellett, de elindult. Példát adtunk a motivációról, a versenyzés újraindítása iránti vágyról” – mondta az Autosportnak.

„Olvastam olyanokat, hogy a pénzért csináljuk. Szerintem nem így van. Azért csináljuk, mert az életnek vissza kell térnie a normális kerékvágásba amennyire lehetséges, szem előtt tartva, hogy a vírus továbbra is itt van. A korábbi életet ismerjük, senki sem gondolta volna, hogy ilyen helyzetbe kerülünk, de most meg kell tanulnunk együtt élni a vírussal.”

A fentiek azt jelentik, hogy az F1 következő, 2021-es szezonjában is igen rugalmasnak kell majd lenni:

„Nagyon komoly együttműködés van az F1, az FIA és a partnerek között, már dolgoznak a naptáron, amit aztán majd beterjesztenek elénk. Pillanatnyilag normális naptáron dolgozunk, de nem tudhatjuk, hogy meg is valósul-e majd. A koronavírus miatt az országok lefújhatják a sporteseményeket, ez az F1-et is érintheti” – magyarázta Todt.

„Nagyon attól függ, milyen lesz a helyzet. Előfordulhat, hogy megvan a kitűzött futam, de a kormány elhatározza, hogy semmilyen sportrendezvényt nem tarthatnak meg, vagy épp azt, hogy ilyen vagy olyan hosszú karantén szükséges az országba való belépés előtt. Meggyőződésem, hogy kreatív és rugalmas naptár kell a jövő évre, mert a járvány sajnos nem tűnik el addigra.”