A Forma-1-es szezonnyitó Osztrák Nagydíjon a versenyzők egy része térdeléssel fejezte ki rasszizmusellenességét, a Stájer Nagydíj rajtja előtt szintén volt hasonló, de kijelölt idő híján rendezetlenebb demonstráció, a múlt vasárnapi Magyar Nagydíj előtt pedig már-már bohózattá degenerálódott a dolog, néhányan – például az élharcos Lewis Hamilton és Sebastian Vettel – térdeltek, pár korábbi térdelő, Alexander Albon és Sergio Perez nem ismételt, a kezdetektől csak álló Charles Leclerc, Kimi Räikkönen, Carlos Sainz és Max Verstappen folytatta az eredeti gyakorlatát, míg Antonio Giovinazzi, Romain Grosjean, Danyiil Kvjat és Kevin Magnussen nem is érkezett meg időben, ők csak a himnusz kezdetére estek be.

Hamilton azt panaszolta, hogy nincs meg az egység a versenyzők körében, míg a pilóta-szakszervezet elnöke, Alex Wurz és az egyik társigazgató, Sebastian Vettel támogatja a demonstratív kiállást, a másik társigazgató, Romain Grosjean teljesen hanyagolja a témát.

„Az a helyzet, amit láthattunk. Vasárnap alig volt idő bármire, kapkodás volt az egész. Egyesek csak akkor értek oda. Mindenki csinálhatott volna, amit jónak érez, de már indult is a himnusz. Én is úgy gondolom, hogy ezután érdemes lenne egy kicsit jobban összebeszélnünk” – nyilatkozott Hamiltonhoz hasonlóan Vettel.

A folyamatos térdelős demonstrációt feleslegesnek tartó Grosjeant megvédte csapatfőnöke, Günther Steiner:

„Mindenki eldöntheti, mit akar csinálni. Nagyon jól ismerem Romaint, biztos vagyok benne, hogy ő is ellenzi a rasszizmust” – nyilatkozta az Autosportnak.

„De érdekes kérdés, hogy meddig folytatódik ez. Egyszer megtettük (a kiállást), de attól még nem vagyunk rasszisták, hogy legközelebb már nem (térdelünk). A csapat kiáll Romain döntése mellett. Szabad világban élünk, ő dönti el, mit szeretne csinálni” – folytatta.