A szezonnyitó Forma-1-es Osztrák Nagydíj rajtja előtt a versenyzők (és csapattagok) egy percet kaptak, hogy a sportág új, rasszizmusellenes, egyenlőségpárti, a befogadást hirdető kampányához illeszkedve belátásuk szerint kifejezzék a támogatásukat.

Az F1-ben a témát elindító Lewis Hamilton Black Lives Matter feliratú, a többiek End Racism (Vessünk véget a rasszizmusnak!) feliratú pólót húzott, 14 versenyző térdet is hajtott, míg Max Verstappen, Antonio Giovinazzi, Danyiil Kvjat, Carlos Sainz, Charles Leclerc és Kimi Räikkönen az egyszerű vigyázzállást választotta.

Természetesen az állva maradók sem a rasszizmust támogatták.

„Így is nagyon erős üzenet volt, és nem az fogja megváltoztatni a világot, hogy térdel-e valaki vagy sem. És senkit sem szabad kényszeríteni arra, hogy térdet hajtson. Én sosem kértem vagy követeltem ezt senkitől. Nem is én hoztam fel. Az F1 vezetése és a GPDA vetette fel. A versenyzői megbeszélésen Seb (Vettel) és Romain (Grosjean, GPDA-igazgatók) hozták fel, megkérdezték, hogy ki tenné meg, és többen mondták, hogy ők nem” – magyarázta a hatszoros bajnok Hamilton.

„Hagytam, hogy mindenki elmondja a magáét, aztán megszólaltam, mondtam, hogy én térdelni fogok, de mindeni tegye azt, amit jónak lát. Nagyon hálás vagyok azoknak, akik velem térdeltek, de mindenkinek a saját döntése volt, mindenki azt csinálta, amit helyesnek érzett” – folytatta.

F1: Rasszista, aki nem térdelt? 2

A renault-s Daniel Ricciardo is mesélt a háttérről:

„A pénteki beszélgetésünkön tisztáztuk, hogy mindannyian 100%-osan támogatjuk az ügyet, a rasszizmus megszüntetését. Senki sincs ez ellen. De néhány pilóta esetében a nemzetiségük is szempont volt, náluk mást jelenthetett volna a térdelés. Persze mi csakis a Black Lives Matter támogatására tettük, semmi politikai üzenet nem volt benne, de egyeseknél otthon ez másképp jöhetett volna le.”

„Mindenki véleményét meghallgattuk, és senkit nem szerettünk volna kényelmetlen helyzetbe hozni. Megértettük, hagytuk, hogy mindenki azt tegye, amit jónak érez. Senkit nem fogunk elítélni azért, mert nem így vagy úgy állt vagy térdelt” – idézte az ausztrált a The Sun.