F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat

A vártnál nehezebben, de Valtteri Bottas behúzta a 2020-as Forma-1-es Osztrák Nagydíjat a Ferrari napját megmentő Charles Leclerc és a Lewis Hamilton büntetéséből hasznot húzó McLaren-ifjonc, Lando Norris előtt.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat

Valtteri Bottas nyerte a 2020-as Forma-1-es Osztrák Nagydíjat. A Mercedes finnje Charles Leclerc Ferrarija és Lando Norris McLarenje előtt ért célba Spielbergben.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 1

Bottas rajt-cél győzelmet aratott, a 71 körös verseny döntő részében csapattársa kíséretében autózva. Az elindulás után viszonylag gyorsan felzárkózott az ötödik helyről a másodikra Hamilton. Hét másodperces hátrányának lenullázását a haasos Kevin Magnussen fékhibája miatt pályára küldött biztonsági autónak köszönheti.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 2

A futam kilenc kiesőt hozott: a két Red Bull, Max Verstappen és Alexander Albon is műszaki hiba miatt esett ki, de Lance Stroll (Racing Point), Daniel Ricciardo (Renault), Romain Grosjean (Haas) és George Russell (Williams) is erre a sorsra jutott. Kimi Räikkönen (Alfa Romeo) és Danyiil Kvjat (Alpha Tauri) a kerekek miatt esett ki: a finn autójáról menet közben esett le felnistől a jobb első gumi, az orosz bal hátsója pedig felrobbant egy féktávon.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 3

Az incidensek miatt háromszor pályára hajtó biztonsági autó többször is összehozta a mezőnyt, és ezek alatt többen is alternatív stratégiára váltottak. Albon lehetett volna ezek nagy nyertese, aki az utolsó újraindítás után lágyabb és kevésbé használt gumin próbálta megelőzni Hamiltont. A brit-thai esélyes lehetett volna a győzelemre, ám ahogy tavaly Brazíliában, Hamilton ismét kilökte őt, és ismét 5 másodperces büntetést kapott érte.

Leclerc – kihasználva a kavarodást – a második helyig repítette a nem túl versenyképes Ferrarit, Norris pedig az utolsó körben a leggyorsabb kört is megfutva öt másodpercen belül tartotta a különbséget Hamiltonhoz képest, így övé lett a harmadik pozíció. A hatszoros világbajnok negyedik lett, megelőzve a másik McLarenben ülő Carlos Sainz-t és a Racing Pointos Sergio Perezt. Pontot szerzett még az Alpha Taurival Pierre Gasly, a visszatérő Esteban Ocon a Renault-val és Antonio Giovinazzi az Alfa Romeóval.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 4

Sebastian Vettel csak a tizedik lett: az első újraindítás után Sainz-cal koccant, és megpördült a Ferrari németje, visszaesve a mezőny végére. Innen küzdötte fel magát az utolsó pontszerző helyig, megelőzve az utolsóként célba érő williamses Nicholas Latifit.

A versenynaptár ugyanitt, a Red Bull Ringen folytatódik a jövő heti Stájer Nagydíjjal.

A futam részletes összefoglalója az alábbiakban olvasható.

Derült, napsütéses időben, 27 fokos levegő- és 54 fokos aszfalthőmérséklet mellett sorakoztak fel a rajtrácsra az autók a 2020-as szezon első Forma-1-es futamára, az Osztrák Nagydíjra.

Az év első pole-pozícióját Valtteri Bottas szerezte meg a Mercedesszel, megelőzve csapattársát, Lewis Hamiltont. A harmadik sorba a Red Bull hollandja, Max Verstappen mellé a mclarenes Lando Norris állhatott fel. Mögöttük a másik Red Bull-lal Alexander Albon, valamint Sergio Perez várhatta a piros lámpák kialvását. A gyorsabbik Ferrari-versenyző, Charles Leclerc csak a hetedik lett a kvalifikáción, miközben csapattársa, Sebastian Vettel a legjobb tíz közé sem fért be: a német csak a 11. lett. A mezőny első feléből indult még Carlos Sainz és Lance Stroll a másik McLarennel, illetve Racing Pointtal, valamint a Renault ausztrálja, Daniel Ricciardo.

Hamilton ellen azonban a rajt előtt nem sokkal vizsgálat indult: miután szombaton nem találták vétkesnek a sárga zászlós jelzés alatt futott köre miatt, a Red Bull kérésére ismét elővették az ügyet. Végül az utolsó pillanatban a brit három helyes rajtbüntetést kapott, így csak az ötödik helyről vághatott neki az Osztrák Nagydíjnak.

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 5

Az élmezőnyből Verstappen és a rajtrács második fele a közepes gumikon vágott neki a 71 körös megmérettetésnek. A többiek a piros oldalfalú lágy gumikon kezdték a versenyt.

A Pirelli szerint a leggyorsabb stratégia száraz időben az egy kiállásos taktika lehetett volna, lágy-kemény elosztásban, a 24. és 28. kör között végrehajtott cserével. Azoknak pedig, akik a sárga oldalfalú közepes gumikon kezdték a versenyt, a gumiszállító a 27-32. körben javasolt cserét, ahol a fehér oldalfalú keményekre válthatnak. Valamivel lassabbnak gondolták ezeknél a lágy-közepes kombinációt, cserével a 30-34. kör között.

vége 0 új esemény

2020 Forma-1 Osztrák Nagydíj

14:58

Még a felvezető kör előtt történt

A pilóták – ki-ki saját belátása szerint – a rasszizmus elleni harc nevében térdre ereszkedtek. Verstappen, Giovinazzi, Kvjat, Sainz, Leclerc és Räikkönen állva maradt, de ők is felhúzták az egyenpólót, melyen az END RACISM felirat szerepel.

15:15

Rajt/1. kör

Bottas simán lehagyta üldözőit, a többiek pedig megtartották mögötte pozícióikat. Az év első rajtra viszonylag simán lement.

15:15

2. kör

Leclerc-nek lett volna esélye Perezzel szemben egy előzésre, de a Racing Point a melegedő gumikon gyorsabb volt, mint a Ferrari.

15:17

3. kör

Albon a DRS segítségével megelőzte Norrist, Bottas Mercedese után a két Red Bull-versenyző állt ekkor a virtuális dobogón.

15:17

4. kör

Hamilton is elment Norris mellett, a mclarenes az ötödik helyre csúszott vissza.

15:18

5. kör

Bottas, Verstappen, Albon, Hamilton, Norris, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll, Vettel az első tíz sorrendje. Hamiltoné volt ekkor a pluszpontot érő leggyorsabb kör.

15:19

6. kör

Bottas villant az élen, 2,3 másodperccel vezetett Verstappen előtt, megfutva a leggyorsabb kört.

15:21

7. kör

Hamilton Albon nyakán lihegett, de a Red Bull nagyobb kihívást jelentett, mint Norris McLarenje.

15:22

8. kör

A két Ferrari eközben a vert mezőnyben, viszonylag egyedül autózgatott: Leclerc a 7., Vettel a 11. helyen állt.

15:23

9. kör

Hamilton körbeautózta Albont, a brit feljött a harmadik helyre. Hátránya Bottashoz képest bő 7 másodperc volt ekkor.

15:25

10. kör

Vettel játszótársat kapott egy elfékezés után: Ricciardo érkezett meg mögé a Renault-val.

15:26

11. kör

Eddig tartott Verstappen versenye: a Red Bull műszaki hiba miatt lelassult, a holland vánszorogva gurult a pályán.

15:28

13. kör

Verstappen a bokszba gurult, a holland autóján kormányt cseréltek, de ez sem oldotta meg a problémákat.

15:29

14. kör

Vettelék közben utolérték Strollt. A pontszerzők állása: Bottas, Hamilton, Albon, Norris, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll, Vettel, Ricciardo.

15:31

15. kör

Vettel majdnem elbukta a 9. helyet egy rossz fékezés miatt, de Ricciardo nem tudta kihasználni a ferraris hibáját.

15:32

16. kör

Strollt közben motorproblémák sújtották, a csapat a bokszból próbálta megoldani a helyzetet.

15:34

18. kör

Ricciardo is lelassult, újabb műszaki hiba az év első versenyén. Közben Vettel elment a szintén szenvedő Stroll mellett.

15:35

19. kör

Alfa Romeo-házicsata a 14. helyért: Räikkönen előzte meg Giovinazzit.

15:36

20. kör

Gasly is elment a többieknél körönként 4 másodperccel lassabb Stroll mellett, miközben Ricciardo is kiszállt a Renault-ból.

15:38

21. kör

Sárga zászlót lengettek Grosjean miatt, aki egy jó adag sóderrel tért vissza a kavicságyból, miután kipördült. Időközben Stroll is a garázsba gurult, hogy feladja a versenyt.

15:40

22. kör

Grosjean volt az első, aki kereket cserélt.

15:42

26. kör

Magnussen védekezett éppen Oconnal szemben a 11. helyen, amikor egy fékhiba miatt kirepült a pályáról.

15:45

27. kör

A kieső Magnussen autója rossz helyen állt meg, emiatt pályára küldték a biztonsági autót. Bottas, Hamilton, Albon, Norris és mögöttük mindenki új gumikat kapott. Perez kivételével mindenki keményekre váltott, a mexikói azonban közepeseket kapott.

A bokszból kifelé tartva majdnem ütközött Norrisszal is a Racing Point versenyben maradt pilótája, de elkerülték egymást.

15:49

29. kör

A kerékcserék után nullára csökkentek a különbségek a biztonsági autó mögött. Az állás: Bottas, Hamilton, Albon, Norris, Perez, Leclerc, Sainz, Vettel, Gasly, Kvjat.

Bottast közben rádión felszólították a DAS használatára, ezzel melegítve fel a gumikat.

15:51

30. kör

A kör végén behajtott a bokszba a biztonsági autó.

15:52

31. kör

Sainz megtámadta Leclerc-t, de előzni nem tudott a spanyol. Vettel próbálta kihasználni a helyzetet, de a Ferrari németje megforgott.

15:53

32. kör

Vettel visszaesett a 15. helyre, rádión keresztül sérülésre panaszkodott. Az esetet feljegyezték a versenybírák.

15:54

33. kör

Perez a DRS segítségével körbeautózta Norrist, felj9tt ezzel a negyedik helyre.

15:56

34. kör

Bottas sorra dobálta a leggyorsabb köröket, 1,2 másodpercre növelte előnyét Hamiltonnal szemben. Albon a harmadik helyen már 4,3 másodpercre leszakadt a Mercedes finnjétől.

15:56

35. kör

Hamilton nem hagyta magát, felzárkózott Bottas mögé.

15:58

36. kör

A McLarenek szendvicsbe fogták Leclerc Ferrariját, Sainz hamarosan újra megpróbálkozhat egy előzéssel.

15:59

37. kör

Hamilton egy leggyorsabb körrel tovább zárkózott Bottasra, miközben Vettel is elkezdte a felzárkózást, a német a 14. helyre jött fel Grosjean megelőzésével.

16:01

39. kör

Féltáv után a legjobb tíz sorrendje: Bottas, Hamilton, Albon, Perez, Norris, Leclerc, Sainz, Gasly, Kvjat, Ocon.

16:03

41. kör

Hamilton újabb leggyorsabb kört futott, de Bottast nem tudta még megtámadni.

16:05

42. kör

Az élen haladó két Mercedesen kívül Kvjat és Ocon autózik egymáshoz a legközelebb a pályán a 9-10. helyen.

16:06

44. kör

A rádióüzenetek szerint mindkét Mercedes szenzorproblémákkal küszködik, arra kérték Hamiltont és Bottast, hogy kerüljék a rázóköveket.

16:08

45. kör

Hamiltont nem igazán hatotta meg a csapat kérése, szerinte Bottas amúgy is többet használta a rázóköveket.

16:10

47. kör

James Vowles, a Mercedes vezető stratégája szólt rá mindkét versenyzőre, hogy a sebességváltók kritikus állapotban vannak.

16:13

49. kör

Ocon próbálta megelőzni Kvjat Alpha Tauriját a 9. helyért, de a Renault visszatérő versenyzője nem járt sikerrel.

16:15

51. kör

Grosjean ismét a pálya széléről vánszorgott vissza a versenybe, miközben Russell autójában megadta magát a Mercedes-motor.

16:17

52. kör

A biztonsági autó ismét látogatást tesz a pályán, Russell autója állt meg rossz helyen. Grosjeannak sikerült a bokszba gurulnia vélhetően fékhibás autójával.

A lehetőséget kihasználva Albon, Leclerc, Norris, Kvjat, Leclerc, Räikkönen és Vettel is friss gumikat kaptak. Az Alpha Tauri orosz versenyzője merészen a lágyakra váltott, a többiek megelégedtek a közepes keverékekkel is.

16:19

53. kör

Sainz is kiállt kereket cserélni, az állás a safety car mögött: Bottas, Hamilton, Perez, Albon, Norris, Leclerc, Gasly, Ocon, Sainz, Giovinazzi, Kvjat, Räikkönen, Vettel, Latifi.

16:20

54. kör

A kör végén a biztonsági autó a bokszba hajtott, 17 kör maradt az Osztrák Nagydíjból.

16:23

56. kör

Albon egyébként éppen előzte Perezt, amikor újra le kellett lassítaniuk a versenyzőknek. A kérdés, hogy melyikőjük maradhat a harmadik helyen?

16:25

57. kör

Räikkönen a bokszutca fala mellett állt meg az Alfa Romeóval, a többiek a bokszutcán keresztül követik a biztonsági autót.

16:31

60. kör

Albon elmehetett Perez mellett, a biztonsági autó pedig elhagyta a pályát 11 körrel a verseny vége előtt.

16:33

61. kör

A jobban tapadó Albon megpróbálta megelőzni Hamiltont, ám a brit ismét kiütötte a brit-thai versenyzőt!

16:36

64. kör

Leclerc Norris megelőzésével feljött a negyedik hely. Célkeresztben a dobogó?

16:37

65. kör

Az Albon-Hamilton incidens egy másik szögből:

16:38

66. kör

5 másodperces büntetést kapott Hamilton, miközben Leclerc feljött a harmadik helyre egy merész előzéssel Perez ellen. Norris és Sainz is csatázott egymással, a brit azonban spanyol csapattársa előtt maradt.

16:40

68. kör

Hamilton egy leggyorsabb kört futva próbál minél kevesebb pozíciót veszíteni a többiekkel szemben. Közben Perez is 5 másodperces büntetést kapott bokszutcai gyorshajtás miatt.

16:42

69. kör

Albon kiszállt motorhibával a versenyből, miközben Norris a büntetett Perezzel kakaskodott a negyedik helyért. A két autó össze is ért.

16:42

70. kör

Vettel is felért a pontszerző helyre, miközben Kvjat esett ki egy defekt miatt.

16:48

71. kör/Cél

Sainz az utolsó körben megelőzte Perezt, így övé lett az ötödik hely. Bottas közben megnyerte a versenyt, Hamilton futott be másodikként, de büntetése miatt a ferraris Leclerc lett az ezüstérmes, és negyedik Norris a leggyorsabb körnek is köszönhetően megkaparintotta a harmadik helyet a McLarennel.

Hamiltont negyedikként rangsorolták Sainz előtt. Pontot szerzett még Perez, akinek helyezését nem befolyásolhatja az 5 másodperces büntetés, Gasly az Alpha Taurival, Ocon a Renault-val, az alfa romeós Giovinazzi és Vettel a Ferrarival.

Nicholas Latifi lett az utolsó célba érő, a Williams újonca a 11. lett.

17:15

Végeredmény

F1: Bottas nyerte a kaotikus Osztrák Nagydíjat 1

Kép(ek) forrása: Getty Images

Kommentek