A Forma-1-es versenyzők (egy része) a vasárnapi Magyar Nagydíj előtt is folytatta a rasszizmusellenes demonstrációt, de a Hungaroringen az F1, a helyi szervezők és a versenyzők „együttműködéséből” minden emelkedettséget nélkülöző bohózat született.

A célegyenes helyett ezúttal a bokszutcába terelt pilóták egy része térdelt, mások álltak, voltak, akik az utolsó pillanatban estek be „End Racism”-póló (Antonio Giovinazzi) vagy épp kötelezően viselendő arcmaszk nélkül (Valtteri Bottas), volt, aki meg sem jelent, ráadásul a térdelés közben már szólt a himnusz is, ami külön pikantériát adott a dolognak.

A nézők a közösségi médiában jelezték is, hogy ez így egy vicc volt, méltatlan a felvállalni kívánt ügyhöz, ezt így inkább ne – a rasszizmus elleni küzdelem F1-es élharcosa, Lewis Hamilton sem volt valami boldog a történtek miatt.

„Nos, Grosjean (Romain, a pilótaszervezet GPDA társigazgatója) szerint nem fontos ez. Ő azok közé tartozik, akik szerint egyszer csináltuk, és az elég is volt. Próbáltam vele beszélni a problémákról, hogy azok nem múlnak el csak úgy, ezért folyamatosan küzdenünk kell. De ha jól emlékszem, a mostani versenyzői megbeszélésen ő fel sem hozta a témát, ahogy Sebastian (Vettel, a másik társigazgató) sem. Sebastiannal aztán üzenetet váltottam, ő hangsúlyozta, hogy szerinte is folytatni kell” – magyarázta az angol.

F1: Bohózatba fulladt a kiállás, Hamilton ideges 3

„A Forma-1-nek jobban kellene dolgoznia, most kapkodás volt az egész, ki az autóból, átszaladni a bokszutcába, gyorsan térdelni. Ennél komolyabban kellene. Nem tudom, miért csak az első futamra szervezték meg, azóta meg nem. Azt mondták, hogy kiállnak a sokszínűség mellett, a rasszizmus ellen, mégsem nyújtanak megfelelő platformot. Adhatnának egy kicsit több időt, szerintem írok is majd egy e-mailt a napokban, hogy egyeztessünk. Azt hiszem, nincs megfelelő kommunikáció.”

„Ami a versenyzőket illeti, többen úgy vannak vele, hogy egyszer térdeltek, többször már nem kell. Nem tudom, miért gondolják ezt. Mindannyian tagjai vagyunk a GPDA-nak, a három vezető közül ketten az ügy pártján állnak, egy viszont úgy gondolja, nem fontos folytatni. Az F1 a szezonnyitón még jó munkát végzett, de ami most van, az nem elég a többi sporttal összehasonlítva. Valahogy lekerült a napirendről a kérdés.”

„Hiányzik az irányítás. Fentről kellene irányítani, de pillanatnyilag ennek nyoma sincs. Én nem akarom túlságosan erőltetni a versenyzőknél, mert nem szeretném, ha úgy tűnne, miattam csináljuk. De úgy gondolom, nem vesszük ezt elég komolyan” – panaszolta az angol.