Májusban kiderült, hogy a Ferrari nem hosszabbít szerződést Sebastian Vettellel, majd a szezonnyitó előtt a négyszeres világbajnok azt is elárulta, hogy a döntés őt is meglepetésként érte, ajánlat, tárgyalás nélkül közölték vele, hogy 2020 végén mehet.

Az elmúlt hetekben sokak abban reménykedtek, hogy a német idén nyomás nélkül, már-már dacból igazán odateszi magát, hogy utolsó szezonjában megmutassa, mit veszítenek vele, de sajnos a szezonnyitó hétvégén csak Charles Leclerc-énél gyengébb tempót, és az elmúlt években látottakhoz hasonló hibát tudott produkálni a 33 éves versenyző. (Tény, hogy az SF1000-es nehezen vezethető volt a Red Bull Ringen, de a Carlos Sainzba való belecsúszás is újonchiba volt.)

„Nem indult jól Sebastian utolsó idénye a csapatnál” – mondta szokásos futam utáni értékelőjében az egykori, a Ferrari technikai igazgatójaként dolgozó, ma a Forma-1 sportszakmai vezetőjeként ismert Ross Brawn.

„Bizonyára számtalan dolog kavarog a fejében, miután megtudta, hogy a Ferrari nem tart igényt a szolgálataira a jövő évben. Néha egészen kis dolgok is ki tudnak billenteni egy versenyzőt. Sebastiant láthatóan meglepték, sőt megrázták a történtek, ez biztosan zavaró tényező, ez pedig érthető” – folytatta.

Bár a Ferrari teljesítménye beismerten pocsék volt, minden várakozást alulmúlt, az új sztár, Leclerc vasárnap délután – nem kis részt mások balszerencséjének, problémáinak köszönhetően – a 2. helyen zárt. Brawn szerint ez is mutatja a fiatal monacói kvalitásait.

F1: Vettelt lenullázta a kirúgás 2

„Vasárnap Charles bizonyította, milyen tehetséges pilóta, bölcsen élt a lehetőségekkel, hogy végül behúzza az adódó második helyet. Az ilyen nehéz futamokon mutatkozik meg igazán a különleges versenyzők elszántsága” – mondta erről Brawn.

„De a Ferrarinak igen gyorsan javulnia kell, különben nagyon nehéz szezonjuk lesz. Magyarországra tervezik az autó frissítését, ami biztató, de az is biztos, hogy a vártnál nehezebben indul az évük.”