Sűrű időszak elé néz a Forma-1 mezőnye: ha semmi nem jön közbe, az elkövetkezendő tíz hétben nyolc versenyt rendeznek majd. Ám egyelőre nem ismert, hogy a monzai Olasz Nagydíjjal záruló periódus után mi következik: a hírek szerint akár kettő olaszországi futam is bekerülhet a versenynaptárba, emellett Portugáliától kezdve Németországig, Kínától Bahreinig több ország neve is felmerült, ahol nagydíjat, nagydíjakat rendezhetnek.

Tisztázandó kérdés tehát bőven akad, ám Chase Carey, a Forma-1 vezérigazgatója szerint a következő hetekben újabb időpontokkal bővülhet a 2020-as versenynaptár. „Ideális esetben szeretnénk egyben bejelenteni a versenynaptár második felét” – árulta el a Forma-1 hivatalos weboldalának.

Még mindig 15-18 versennyel számol az F1-főnök 2

Chase Carey

„Néhány versenyről már biztosan tudjuk, hogy szerepelni fognak a versenynaptárban, ám nem szeretnénk őket egyesével bejelenteni. Ahhoz, hogy az időpontokat is rögzíthessük, tudnunk kell, hogy mely futamokat rendezzük meg” – tette hozzá Carey, aki még mindig bízik abban, hogy a 2020-as F1-es idényben relatíve sok versenyt láthatunk. „Korábban 15-18 nagydíj megrendezéséről beszéltünk – ezt a célt még mindig elérhetőnek tartjuk. Néhány helyszínnel alapvetően már megegyeztünk, csak a dátumot nem véglegesítettük. Más pályákkal még tárgyalunk az időpontról, egy-két helyen pedig a levegőben lóg a történet az országban tapasztalható körülmények miatt.”

Carey nem zárta ki a versenyek megtartását az amerikai kontinensen, de elismerte, hogy az Egyesült Államokban, Mexikóban és Brazíliában nagyobb arányban fertőző koronavírus miatt nem valószínű, hogy idén az Újvilágba látogasson a Forma-1. „Igyekszünk útmutatást kérni a helyszínektől arra vonatkozóan, hogy mit is csinálhatunk. Tudnunk kell, hogy egyáltalán versenyezhetünk-e a helyszínen, korlátozzák-e a ki- és beutazást, és a nézők esetleges jelenlétéről is érdeklődünk. Szeretnénk szurkolókat látni a futamokon, ha van erre lehetőség.”

„Kihívást jelent a novemberi tervezéssel kapcsolatban az is, hogy csak négy hónap múlva lesz november. Kevesebb, mint négy hónapja tart ez a vírushelyzet, emiatt nehéz előre meghatározni, mi is lesz novemberben. Mégis előre kell terveznünk, eljön az a pont, amikor a jelenlegi tudásunk alapján döntéseket kell hoznunk. Azt hiszem, ez hamarosan eljön” – mondta az F1-vezér.