Az USA-ból kiindult BLM-mozgalom nyomán az elmúlt két hétben a Forma-1-ben is kiemelt kérdés lett az antirasszizmus, az inkluzivitás és a sokszínűség, a sportág több programot is hirdetett, a pályán és az autókon szivárványok jelzik majd a kiállást, a Mercedes pedig addig ment, hogy Lewis Hamilton ösztönzésére ezüstről feketére festette át idei autóját.

Az USA-ban pár éve Colin Kaepernick NFL-játékos féltérdre való ereszkedéssel tiltakozott a színes bőrűeket érő igazságtalanságok ellen, a gesztust aztán többen is átvették. Lehetséges, hogy a hétvégi szezonnyitón már a Forma-1-ben is megjelenik a térdelés.

„Néhány versenyző már beszélt. Ha csináljuk, akkor egységesen, a teljes mezőnyként kellene megtennünk. Pénteken, a versenyzői eligazítás után, a GPDA (a versenyzői szakszervezet) megbeszélésén egyeztetünk majd erről” – idézte a McLaren angol ifjoncát, Lando Norrist az AP hírügynökség.

„Megtesszük, ami tőlünk telik, hogy kifejezzük az együttérzésünket és tiszteletünket. A megfelelő pillanatban mi is megtesszük majd, amit kell” – folytatta.

„Szeretnék jobban teljesíteni mindegyik versenyzőnél, de mindenkinek ugyanolyan esélyt kell kapnia. Nem fair, hogy egyesekkel másképp bánnak a bőrszínük miatt. A Forma-1 milliókat ér el, és minél többet teszünk mi, pilóták, minél többet tesz a Forma-1-es közösség, annál nagyobb hatásunk lehet” – magyarázta Norris.