A Forma-1 vezetése gőzerővel dolgozik azon, hogy a koronavírus-világjárvány ellenére júliustól elindulhasson a szezon, még ha kezdetben nézők nélkül is, és összesen kevesebb futammal.

Az F1 első negyedéves pénzügyi beszámolója mutatja, hogy mekkora a baj, ha nincsenek versenyek, a második negyedév pedig még rosszabb lesz. Futamok nélkül nem csak a jogtulajdonos, hanem a résztvevők is szenvednek, sőt.

„Ijesztő, hogy nem egy vagy két csapatot veszíthetünk el, hanem akár nagyon sokat, ha nem indul újra a versenyzés” – mondta a Williams megbízott csapatfőnöke, Claire Williams a Sky Sports adásában.

„A sportág mostani pénzügyi modellje azt jelenti, hogy nagyon a konstruktőri bajnokságban elért helyezés alapján kapott pénzre vagyunk utalva. Ha ez elúszik, ráadásul a szponzoráció is visszaesik az F1-ben és általában a sportban, akkor hihetetlenül nehéz lesz összehozni a további versenyzéshez szükséges büdzsét.”

F1: Szezon nélkül tömeges kihalás jöhet 2

Williams kiemelte, hogy a júliusi újraindulás sem garancia semmire, a biztonság még a pénzügyi érdekeket is felülírja.

„Mérlegre kell tenni, hogy mi a fontosabb: a versenyzéshez való visszatérés, ami biztosítja a csapat túlélését, vagy a dolgozóink biztonsága. Ami engem illet, minden esetben az utóbbi érv győz. Nagyon remélem, hogy emiatt nem jár majd rosszul a csapatunk, de a dolgozók biztonsága – legyen szó akár a gyárba való visszatérésről, akár a versenyekre való utazásról – kell hogy legyen az első. Mi biztosan nem küldünk senki versenyezni, amíg nem megfelelők a körülmények.”

Kövess minket a Facebook-on!