Kedd estére az eredetileg 22 fordulósra tervezett 2020-as Forma-1-es szezon kilencedik futamát, a Kanadai Nagydíjat is lefújták – pontosabban elhalasztották –, és a globális koronavírus-járvány jelenlegi állapotát nézve további hasonló döntésekre lehet számítani.

Az F1 vezetése egyelőre az év második felében szeretne sűrítve 15-18 futamot tartani, de valós lehetőségnek tűnik az is, hogy idén egyáltalán nem lesz világbajnokság. Az utóbbi opció a kisebb csapatok létét fenyegetné, mondja az Alpha Tauri főnöke, Franz Tost.

„Ha júliusban megkezdődik a versenyzés, akkor megússzuk ezt egy monoklival, de ha nem, kritikussá válik a helyzet. Egy-egy futam elmaradása másfél-kétmillió dollár kiesést jelent számunkra. Ha egész évben nem lesz verseny, akkor válságossá válik a helyzet. Bevétel híján nyilván pénzügyi katasztrófa az egész” – magyarázta a Motorsport-total.comnak az osztrák.

F1: Monokli vagy összeomlás? 1

Franz Tost

A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner egyetért: „Ha nem lesz idén bajnokság, akkor több csapat túlélése is kérdésessé válik.”

A Forma-1 vezetése, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) és a csapatok az elmúlt hetekben rendszeres egyeztetések keretében keresték a megoldásokat, Steiner reméli, hogy közös erővel sikerül túlélni a válságot, sőt:

„Hiszem, hogy pozitívan kell megközelíteni a problémákat. A problémák új lehetőségeket is kínálnak. Ha összefogunk, mind a tíz csapat összekapaszkodik, akkor még erősebben is kijöhetünk ebből a helyzetből.”

F1: Monokli vagy összeomlás? 2

Günther Steiner

Tost szerint egyelőre nincs mit tenni, hiszen még az sem világos, meddig tart és milyen hatásokkal jár majd a járvány okozta válság.

„Várnunk kell, hogy kiderüljön, mennyi futam lesz, milyen bevételeink lesznek, mi lesz a helyzet a szponzorokkal – maradnak vagy lelépnek? Milyen lesz a teljes gazdasági helyzet? Meg kell látnunk, hogyan is állunk valójában. Akkor aztán össze kell ülnünk, kimondani, hogy ez az előttünk álló kihívás, ennyi és ennyi pénzünk maradt.”

„Csakis a Liberty Media mondhatja meg, mi a helyzet. Ők felelősek a szponzori pénzek, a közvetítési és rendezési díjak elosztásáért. De ha nincs mit szétosztaniuk, mi sem tudunk mit elkölteni. Várunk, aztán meglátjuk, mi lesz.”