A koronavírus-járvány miatt a 2020-as Forma-1-es szezon kezdete összeomlott, a helyszínen, pár órával a kezdés előtt lefújták az Ausztrál Nagydíjat, Bahreint, Vietnámot és Kínát elhalasztották, és a dolgok jelenlegi állását látva az is teljesen valószínűtlen, hogy májusban Hollandiában és Spanyolországban futamot rendezhetnek.

Monaco elvileg úgy készül, hogy május utolsó hétvégéjén náluk már lesz verseny, de erre sem vennénk mérget.

Az F1 fejeseinek elképzelései szerint a valamikor május végén, kora nyáron induló idényt sűrítve, a nyári szünet heteit is felhasználva zavarnák le, és mostanra azt is pedzegetik, hogy nem kellene ehhez mind a 10 csapat részvétele.

„Minimum 12 autó kell ahhoz, hogy világbajnoki futamot tarthassunk, bár ez az FIA saját döntésén múlik. Rendkívüli körülmények között dönthetnek úgy, hogy akár még kevesebb autó is elég. De a szövegben 12 autó szerepel” – nyilatkozta a Sky Sportsnak az F1 sportszakmai főnöke, Ross Brawn.

F1: 12 autóval is lehetne futamot tartani? 1

Finoman szólva is érdekes a kijelentés, hiszen pont Brawn volt az, aki két héttel ezelőtt még arról beszélt, csapatok akadályoztatása esetén nem tartanának bajnoki versenyt – igaz, a futam megrendezését hiányzók esetén sem zárta ki.

Az újabb megszólalás egy kicsit kényszerítés/fenyegetésszagú, hiszen sejthető, hogy a csapatok nem tapsolnak a hat hónap alatt akár 18 verseny végigcsinálását illető tervekhez, így ez üzenet lehet, hogy aki kimarad, lemarad.

Míg a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) szabályai 12 vagy annál kevesebb autó indulását is engednék, az F1 versenyszervezőkkel kötött szerződései minimum 16 autót írnak elő, annál kevesebb indulóval papíron már nem számít nagydíjnak a rendezvény.

Emlékezetes a 2005-ös Amerikai Nagydíj, amelyen a gumis mizéria miatt csak 6 autó rajtolt el (nyitóképünkön), ugyanakkor Indianapolisban annak idején 20 induló kvalifikált, a rajtrácsra is felállt a teljes mezőny, csak a formációs kör végén hajtott a bokszutcába a 14 michelines autó, így ott papíron teljes értékű világbajnoki futam zajlott.