Míg Charles Leclerc-rel a Ferrari karácsony előtt egészen 2024-ig hosszabbított, a Scuderiánál 2015 óta vezető Sebastian Vettel szerződése idén kifut.

A Ferrari csapatfőnöke azt mondja, a négyszeres világbajnok megtartását tekintik az elsődlegesnek, de maga Vettel nemrég arra utalt, másutt is el tudja képzelni a folytatást. A 32 éves pilóta akkor Michael Schumachert példaként hozva a Mercedesre célzott, de úgy tűnik, másutt is lenne számára lehetőség.

Korábban is hallottunk már róla, most pedig újra felröppent, hogy a McLarent érdekelné Vettel.

F1: A McLarennél és Renault-nál is kiköthet Vettel 1

„Seidl (Andreas, csapatfőnök) jól ismeri Vettelt a közös BMW-s időkből, és ha elérhető lesz, egyértelműen gondol majd rá. PR-szempontból is nagy fogás lenne ez a McLaren-Mercedesnek” – nyilatkozta az F1Insider.comnak egy nem nevesített bennfentes.

Ahogy a Ferrarinál Vettelnek, úgy a Renault-nál Daniel Ricciardónak is lejár idén a szerződése, az ausztrált a német lehetséges ferraris utódjaként is emlegetik. Vajon Vettel átülhetne a Renault-ba?

„Nem szeretnék nemet mondani, mert nagyszerű pilóta, nagy bajnok” – mondta róla a Renault-főnök Cyril Abiteboul. „A motor kapcsán már dolgoztunk együtt, sőt, győztünk együtt” – utalt a Red Bull-os bajnoki évekre. „Én inkább a jövő versenyzővel foglalkoznék, mint a régiekkel, de nem lehet ezt így megfogalmazni, kérem, ne is így írják ezt meg Sebastiant illetően!”

F1: A McLarennél és Renault-nál is kiköthet Vettel 2

Vettel maga is beszélt a jövőről, arról, hogy képes lenne-e újra a mezőny sűrűjében küzdeni.

„Nem tudom, erre nem tudok válaszolni, mert tényleg nem tudom” – mondta a Motorsport.comnak. „A Forma-1-es karrierem elején a középmezőnyben voltam, az első évben a Toro Rossónál a a 15-17. helyekért harcoltunk, de a második év már egész hihetetlen volt, az idény végére már rendszeresen a top10-ben voltunk.”

„De a helyzettől is függ. Ha az ember a top10-ben küzd és sikerült az első ötben zárnia, az izgalmas, de ha az elmúlt tíz évet a top5-ben töltötte, és aztán a 15. helyen találja magát, úgy biztos nem az. De szerintem a múltat nem lehet letagadni, ha az ember sokszor győzött, akkor újra győzni akar.”

F1: A McLarennél és Renault-nál is kiköthet Vettel 3

A pénz viszont nem olyan fontos Vettel számára.

„Attól függ, kinek mi a fontos a döntéshozatalban. Nem szeretnék senkire mutogatni, mert ha valakit a pénz motivál, csak rajta, küzdjön amiatt, sok sportolót ez hajt. A fő kérdés szerintem az, mikor elég a pénz.”

„Itt, a száguldó cirkuszban egy kicsit elcsúszott ez a dolog, nagyon sok pénz forog, a pénz pedig megrontja az embereket. Egy bizonyos pont után a pénznek már nincs akkora jelentősége, az viszont mindig fontos marad, hogy élvezd, amit csinálsz. Nagyon keveseknek adatik meg az, hogy az legyen a munkája, mint nekünk, szóval szerintem ezt értékelnünk kell, örömmel kell csinálni, ki kell élvezni, hiszen nem tart örökké. Számomra ez a kulcs.”