A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) a múlt pénteken kora este egy rövid közleményben tudatta, hogy lezárták a Ferrari 2019-es, a gyanúk szerint szabálytalan erőforrásának vizsgálatát, az ügyet egy, csak a két fél által ismert tartalmú megegyezéssel fejezték be.

A titkos alku nem meglepően felháborította a riválisokat, szerdára a Mercedes kezdeményezésére az összes nem Ferrari-kötődésű csapat, tehát az Alpha Tauri, a McLaren, a Mercedes, a Racing Point, a Red Bull Racing, a Renault és a Williams közös nyílt levélben követelte a részletek nyilvánosságra hozatalát.

Az FIA csütörtök délután közleményben reagált, melynek lényege, hogy annak ellenére, hogy felmerült a gyanú, hogy a Ferrari erőforrása nem mindig felelt meg a szabályoknak, az olaszok kategorikus tagadás és amiatt, hogy a felügyelőszervezet nem tudott kétségen felül álló bizonyítékot bemutatni, a hosszas jogi huzavona elkerülésére, a világbajnokság és minden érintett érdekében a megegyezés mellett döntöttek. Az FIA hozzátette, hogy a titkos megegyezés megfelel a szervezet belső szabályainak.

Kérdés, hogy mit reagálnak a továbbra is nagyon keveset eláruló válaszra a felháborodott csapatok, ugyanis nyílt levelükben a kérdés jogi útra való terelését is kilátásba helyezték.

Az FIA-közlemény teljes szövegének magyar fordítása:

Hét F1-csapat tegnapi közleményét követően az FIA szeretné tisztázni az alábbiakat:

Az FIA részletes műszaki vizsgálatot végzett a Scuderia Ferrari erőforrásán, ahogy ahhoz joga van az FIA Forma-1 Világbajnokság bármely résztvevőjénél.

A 2019-es idény folyamán elvégzett, mindenre kiterjedő és alapos vizsgálatok felvetették a gyanút, hogy a Ferrari erőforrása nem mindig működött az FIA előírásai adta kereteken belül. A Scuderia Ferrari határozottan visszautasította ezt, leszögezték, hogy az erőforrásuk mindig megfelelt a szabályoknak. Az FIA nem volt elégedett az eredményekkel, de úgy döntött, az ügy bonyolultsága miatt a további lépések nem feltétlenül vezetnének döntő végeredményre, nem lehetne egyértelmű bizonyítékot találni.

A hosszú jogi eljárás negatív következményeit elkerülendő, a bajnokság és annak résztvevőinek érdekében az FIA a Bíráskodási és fegyelmi szabályzata 4 (ii) pontjával összhangban úgy döntött, végleges, lezáró jellegű megegyezést köt a Ferrarival.

Az ilyen megegyezés legális és bevett eleme a fegyelmi eljárásoknak, számos hatóság és sportszövetség alkalmaz ilyet viták esetén.

A megegyezés bizalmas jellegét a szabályzat 4 (vi)-os pontja alapozza meg.

Az FIA minden szükséges lépést megtesz a sportág, valamint a Forma-1-es világbajnokság felügyelői szerepének védelme érdekében.