A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) múlt pénteken késő délután, az előszezoni tesztelés utolsó perceiben, már-már „sunyiban” egy rövid közleményben tudatta, hogy lezárták a Ferrari 2019-es, a gyanúk szerint szabálytalan erőforrásának ügyét.

A felügyelőszervezet nem mentette fel az olasz gyártót, de nem is büntetett, egyszerűen egy titkos megegyezés keretében rendezték a kérdést.

A finoman szólva furcsa megoldás meghökkentette a Forma-1-es világot.

„Ez a döntés mindenki előtt megnyitja a csalás lehetőségét. Botrány!” – mondta a német Auto Bildnek egy meg nem nevezett Forma-1-es csapatfőnök.

Egy másik, szintén nem nevesített csapatvezető rámutatott, hogy azzal, hogy a vélhetően szabálytalankodó Ferrari megőrizte a konstruktőri 2. helyét a riválisok millióktól estek el az eredmények után járó díjak terén – „Ezt nem fogjuk hagyni! Ez a verseny torzítása és nagy pénzeket érint” – tette hozzá.

Az olasz Gazzetta dello Sport így kommentálta fejleményt: „Most az a látszat, hogy az FIA nem tudta bizonyítani a Ferrari szabálytalanságát, ugyanakkor a Ferrari sem volt képes eloszlatni minden kételyt.”

A Corriere dello Sportnál feltették a nagyon is kézenfekvő kérdést: „Milyen következményekkel jár ez a megegyezés a Ferrari számára? A teszten nagyon lassúnak tűntek, már a Racing Pointra is figyelniük kell. Egyelőre csak remélhetjük, hogy jól alakulnak a dolgaik. A jobb aerodinamikai csomaggal talán gyorsabb lett az (idei) autó a kanyarokban, de mit ér ez, ha a motorjuk nem olyan erős, mint tavaly?”