Miután a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) múlt pénteken – már-már fű alatt – kiadott közleményében jelezte, hogy egy nem nyilvános tartalmú megegyezés keretében lezárta a Ferrari tavalyi, sokak szerint szabálytalan erőforrását illető vizsgálatát, a Forma-1 többi résztvevője végtelenül felháborodott.

Szerdára a Mercedes kezdeményezésére az összes nem Ferrari-kötődésű konstruktőr (Alpha Tauri, McLaren, Mercedes, Racing Point, Red Bull Racing, Renault és a Williams) közös nyilatkozatban ítélte el a titkos alkut és teljes átláthatóságot, a megegyezés részleteinek nyilvánosságra hozatalát követelte, jogi lépéseket helyezve kilátásba arra az esetre, ha ez nem történik meg.

„Az egész ügy egy hatalmas szégyen. Az sincs rendben, amit a Ferrari csinált, de az még rosszabb, ahogy az FIA kezelte az ügyet” – mondta a Mercedes-főnök Toto Wolff a Der Spiegelnek.

F1: Tízmilliókat bukott a Red Bull a Ferrari-alkun? 1

A Ferrari vélt csalása, és az esetleges szankciók megúszása nem pusztán elvi okból sérti a riválisokat, büntetés esetén ugyanis más lehetett volna a 2019-es világbajnokság végeredménye, ami a pénzdíjak elosztását is befolyásolta volna.

„Tízmilliós nagyságrendű különbség van a második és a harmadik hely között. Nem csak a pénzdíjról beszélek, a szponzori szerződéseinket is érinti ez” – mondta a Red Bull motorsportfőnöke, Helmut Marko. „Ha csaltak, még a 10-20 millió dolláros büntetés is kevés lenne.”

Az FIA a titkos megegyezés keretében a Ferrarit arra kötelezte, hogy segítse a felügyelőszervezet kutatómunkáját, többek között az alternatív üzemanyagok terén.

F1: Tízmilliókat bukott a Red Bull a Ferrari-alkun? 2

„Ha a Ferrari ezután kutatást végez az alternatív üzemanyagokról az FIA-nak, azzal csak további előnyt szereznek a többiekkel szemben” – háborgott Marko.

Az osztrák jelezte, hogy nem zárják ki, hogy külön is jogi útra terelik az ügyet:

„Ezúttal beszálltunk a Mercedes kezdeményezte kampányba, de a jövőt illetően fenntartjuk a jogot a további saját lépésekre. A legbotrányosabb az FIA viselkedése. Talán máris arra kellett volna utasítanunk Christian Hornert (Red Bull Racing-csapatfőnök), hogy pereljen 24 millió dollár pénzdíjért.”