A Ferrari 2019-ben komoly motorelőnnyel kezdte a szezont, a riválisok ügyeskedést, szabálytalanságot sejtettek a háttérben. Bár az erőforrás a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) összes vizsgálatán átment az idény során, a szervezet alaposan megrágta az ügyet, amit végül csak a múlt héten zárt le.

A vizsgálat eredményeit végül nem hozták nyilvánosságra, a Ferrarival egy, csak a felek által ismert megegyezéssel zárták le a kérdést.

A titkos alku természetesen arra utalt, hogy a Ferrari valóban szabálytalankodhatott 2020-ban, ami természetesen nagyon rosszul vette ki magát a riválisok körében.

Német sajtóértesülés szerint a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a megegyezés részleteinek nyilvánosságra hozatalát követeli – az Auto Bild azt írja, Wolff körlevelet küldött a többi – nem Ferrari-partner – alakulat főnökének, majd mindannyiuk aláírásának megszerzését követően továbbítja majd azt az FIA-nak.

Frissítés:

A cikk megjelenése után nem sokkal sajtóértesülésből teljes bizonyossággá váltak a fentiek, miután nagyjából egy időben minden érintett nyilvánosságra hozta a körlevelet. Az aláíró csapatok – az összes nem Ferrari-kötődésű csapat – az alku részleteinek teljes nyilvánosságra hozatalát követelik az FIA-tól, valamint fenntartják a jogot arra, hogy bíróságon támadják meg a felügyelőszervezetet, ha ezt nem teszi meg.

Az aláírók: 

McLaren Racing Limited
Mercedes-Benz Grand Prix Limited
Racing Point UK Limited
Red Bull Racing Limited
Renault Sport Racing Limited
Scuderia Alpha Tauri S.p.A.
Williams Grand Prix Engineering Limited