Tucatnyi Forma-1-es versenyző szerződése jár le az idei szezon végén, szerződése egyelőre csak Charles Leclerc-nek, Sergio Pereznek, Esteban Oconnak, illetve a Red Bull keddi bejelentése szerint Max Verstappennek van 2021-re.

Noha a holland kulcsszereplőnek tűnt a mozgolódásban, most már biztos, hogy a helyén marad, így a másik két lejáró szerződésű nagyágyú, Lewis Hamilton és Sebastian Vettel opciói is szűkültek.

De Vettel és Hamilton mellett a piacon lesz még Daniel Ricciardo is, aki két évre írt alá a Renault-val, nem mellesleg pedig az egekbe tornázta a saját fizetését is (évi 25 millió dollár).

Paradox módon ezzel Ricciardo a saját mozgásterét is szűkítette kissé, mert lejáró szerződés ide vagy oda, ilyen fizetés mellett a Mercedes biztos nem igazolja le, ha Lewis Hamilton a maradás mellett dönt. A Ferrarinál valószínűleg csak akkor lehet esélye, ha Sebastian Vettel távozik, és a csapat egyébként is úgy gondolja, van olyan jó, hogy méltó utódja legyen a négyszeres bajnoknak – ha már nem kér nála érezhetően kevesebbet.

“Egyelőre csak az év végéig vagyok lekötve” – mondta Ricciardo. “Semmi személyes, de még nem is tárgyaltunk a 2020 utáni időszakról. Még elég korán van.”

“De ami 2021-et illeti, úgy érzem, igazán feje tetejére állhat a piac. Szinte mindenkinek lejár a szerződése, szóval a rajongók szempontjából nagyon mozgalmas és izgalmas időszak következhet.”

Azért a Red Bull bejelentése után az sem lenne túl meglepő, ha végül mindenki maradna ott, ahol éppen van…