A tervek szerint a Forma-1-ben 2021-ben nagy reformok következnek mind műszaki, mind sportszempontból, ahogy a sportág pénzügyeit és irányítását is szeretnék átalakítani.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) Motorsport Világtanácsa múlt szerdai szavazásán elfogadta a műszaki és sportkérdéseket illető szabálycsomagot, de úgy tűnik, ezt a csapatok csak kiindulópontnak tekintik, bővel lesz még vita, alkudozás, barkácsolás.

“A múlt héten bejelentett dolgok csak a folyamat kezdetét jelentik, még csak nem is a kezdet végét” – mondta a Ferrari vezérigazgatója, Louis Camillieri. “Nagyon sok mindenen kell még dolgoznunk a Forma-1-gyel, az FIA-val és persze a csapatokkal.”

“Igen, a szabálycsomag mellett szavaztunk, és nem éltünk a vétójogunkkal. Összességében elégedettek vagyunk az irányvonallal és az alapelvekkel, de egyértelmű, hogy nagyon sok részletet kell még kicsiszolni.”

F1: Nagyon messze van még a megegyezés 1

Louis Camilleri

Ha sikerül is minden műszaki és sportszabályt tisztázni, jön majd az újabb kör: az érintetteknek meg kell majd egyezniük a bevételek (egyenlőbb) elosztásáról, valamint arról, 2021-től milyen formában hozzák majd az F1-et illető döntéseket – marad-e a csapatok beleszólása, lesz-e például vétójoga a Ferrarinak –, és csak ezt követően jöhet az alakulatok 2020-on túli részvételét biztosító ún. Concorde Agreement aláírása.

“Felállítottunk egy munkacsoportot a részletek megvitatására. Úgy gondolom, hogy csak a részletek megismerése után mérhetjük fel, hol is állunk, mire lesz szükség” – mondta a Ferrari csapatfőnöke, Mattia Binotto.

A renault-s kollégája, Cyril Abiteboul nem számít gyors eredményre.

“Úgy gondolom, hogy a Concorde előkészítése sokkal tovább tart majd. Tudjuk, mi történik, ha jogász kerül a képbe, itt pedig legalább 12 jogász lesz” – utalt a csapatok, valamint az FIA és a Forma-1 képviselőire. “Eltart majd egy darabig, mire meglesz a teljes mezőny.”

F1: Nagyon messze van még a megegyezés 2