A Ferrari 2019-re pilótát cserélt, eddigi utolsó világbajnokukat, a 2007-es győztes Kimi Räikkönent elbúcsúztatták, a finn veterán helyére a Forma-1-ben tavaly bemutatkozott saját nevelésű ifjoncukat, Charles Leclerc-t ültették.

A fiatal monacói a hibáival együtt is remekül szerepelt, kezdettől fogva szorongatta a négyszeres bajnok Sebastian Vettelt, majd pole-okat és futamgyőzelmeket hozott. Ez jól is jött akkor, amikor Vettel küszködött, de miután a német magára találni látszik, inkább problémát jelent, véli a Ferrari korábbi elnöke, a maranellói márkát negyed századig irányító Luca di Montezemolo.

“Én mindig egy versenyzőt indítottam a bajnoki címért, a másik feladata pedig az volt, hogy hozza a pontokat a konstruktőri versenyben, néha pontokat vegyen el az első számú pilótánk ellenfelétől” – mondta az olasz RAI-nak a 2014 végén távozott cégvezér.

F1: Nagy a baj a Ferrarinál? 1

 

“Emlékeznek Irvine-ra? Barrichellóra? Massára? És arra, hogy mindannyian elbuktak világbajnoki címeket? Főleg Irvine, aki jó pilóta volt, de nem bajnoki minőség – (1999-ben) a Japán Nagydíjon vereséget is szenvedett egy igazi bajnoktól, Mika Häkkinentől. Mindannyian fontos szerepet játszottak második számú pilótaként abban, hogy Schumi világbajnok legyen és a Ferrari megszerezze a konstruktőri címet” – magyarázta a szerepek leosztásának lényegét.

“Úgy gondolom, hogy a Ferrari problémája az idén, hogy Vettel és Leclerc személyében két csúcspilótát kell kezelni. Leclerc nagyon gyors fiatal. Mindenkit meglepett, senki sem számított arra, hogy az első évében ilyen gyors lesz, de túl sokat szövegel a rádión. Nagyon jó versenyző, de óvatosnak kell lenni. Szépen, lassan kell fejlődnie, nem lehet ezt elkapkodni. Ez egy nagy probléma” – utalt arra, hogy szerinte továbbra is inkább a tapasztalt Vettelt kellene első számú pozícióban tartani.