Visszaverte a Mercedes támadásait, ezzel pályafutása második Forma-1-es győzelmét szerezte az Olasz Nagydíjon Charles Leclerc. A Ferrari versenyzőjének nem volt könnyű dolga, mert Sebastian Vettel hibáját követően hátvéd nélkül kellett felvennie a kesztyűt, azonban a monacói a keményebb pengeváltások alkalmával is helytállt, így Valtteri Bottas és Lewis Hamilton kettőse kénytelen volt mögötte befutni.

A 23. körben járt a verseny, amikor Hamilton támadni tudta Leclerc-t, ám a monacói nem hagyta magát, és jobb vállát a britnek tartva megőrizte a vezetést. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) stewardjai is megvizsgálták az esetet, de a monacói megúszta a „Forma-1-es sárga lappal” – a Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff szerint nagyobb büntetést is érdemelt volna Leclerc.

„Keményen, ugyanakkor zseniális versenyzett Charles, a Ferrarinak pedig a legerősebb csomagja volt itt. Mindkét versenyzőnket bevetettük ellene, de ez nem volt elég” – dicsérte a monacóit Wolff a verseny után, majd rögtön hangot váltott. „Úgy gondolom viszont, hogy néha túlment a határon. De pont Monzában büntetnénk meg? Komoly zavargások lettek volna belőle…”

„Van még egy probléma. Az egy dolog, hogy kemény versenyzést akarunk látni, de felmerül a kérdés, hogy milyen messzire mennek az engedékenységgel. Simán büntetést kaphatott volna, amiért kitette Lewis-t. Viszont azt el kell ismernem, hogy a Ferrarié volt itt a legerősebb autó.”

„Ha a verseny előtt azt mondják, hogy megtartjuk a 2-3. helyet, aláírtam volna. Kívülről nézve jó dolog, hogy győzni tudott a Ferrari” – tette hozzá az eredmény kapcsán.