Közismert, hogy a motorsportban hagyományosan különböző színű-mintájú zászlókkal adnak jelzéseket a pályán lévő versenyzőknek. A Forma-1 elmúlt hétvégéjén egy legutóbb 2010-ben használ zászló is előkerült újra, a fekete-fehér, amellyel a versenyigazgatóság az általuk észlelt sportszerűtlenségre hívja fel a versenyző figyelmét – az idén a váratlanul elhunyt Charlie Whiting utódjává lett Michael Masi pedig rendszeresen szeretné is használni ezt.

Míg Whiting idejében általában a csapatokon keresztül a pilótáknak továbbított rádióüzenetekben figyelmeztették a versenyzőket, Masi úgy gondolja, a zászló lehetne az F1 “sárga lapja”, egy mindenki számára érthető, nyilvános jelzés.

A fekete-fehér zászló visszahozásáról a Belga Nagydíj pénteki versenyzői megbeszélésén tájékoztatta a pilótákat a versenyigazgató, abban egyeztek meg, hogy a 4-es kanyar átvágása esetén figyelmeztetik majd így őket.

Ilyen okból végül nem került elő, mert mindenki vigyázott, de Pierre Gaslynak beintették a futamon, amikor féktávon mozogva védekezett.

“A fekete-fehér zászlót, azaz a sportszerűtlenségi zászlót 2010 óta nem használtuk. De a sportigazgatókkal beszéltünk már erről. Én eddig azért nem éltem vele, mert igyekeztem kideríteni, miért is maradt abba a használata, de végül senki nem tudott érdemi válasszal szolgálni” – mondta Masi a Motorsport.comnak.

“Szabályzatban szerepel a zászló, és minden pilóta és sportigazgató támogatja is a visszahozását. Tulajdonképpen ez a sárga lap motorsportos változata.”

“A pénteki megbeszélésen is mondtam a pilótáknak, hogy ez az ő sárga lapjuk, ha például valaki háromszor átvágta volna a 4-es kanyart, akkor megkapja a fekete-fehér zászlót és bármilyen további kihágás azonnal a versenybírók elé kerül” – magyarázta.