Sebastian Vettel 2014 végén intett búcsút a Red Bullnak, hogy 2015-től példaképe, Michael Schumacher nyomdokaiba lépve újjáépítse, újra sikerekre vigye az olasz csapatot, ám a bajnoki cím azóta sem jött össze, sőt, az elmúlt egy évben hibák, kudarcok sorozata jellemzi a négyszeres világbajnok szereplését.

Bár a szerződése 2020 végéig szól, az olasz média már leszámolt Vettellel, a fiatal ígéret, Charles Leclerc első számú pilótává való kinevezését szorgalmazzák.

Vannak, akik szerint a 32 éves német egyszerűen nem kap megfelelő támogatást a Ferrarinál.

“A Red Bullnál szinte egyáltalán nem hibázott. Az ember nem felejt el vezetni, szóval miért történnek vele ezek a dolgok újra és újra a Ferrarinál?” – tette fel a költői kérdést a Red Bull mostani csodagyereke, Max Verstappen.

A Red Bull csapatigazgatója, Jonathan Wheatley még egyértelműbben fogalmazott:

“Sebastian nagyon értelmes, melegszívű ember. Abból is látszik, hogy milyen szeretettel viselkedik a feleségével és a gyermekeivel, vagy épp a Silverstone-ban Charlie Whiting búcsúztatásán elmondott beszédéből. Ő nem olyan kemény fickó, mint Michael Schumacher vagy Fernando Alonso, akik minden helyzetben képesek voltak teljesíteni, Sebastian az a típus, akinek éreznie kell a feltétel nélküli támogatást. A Red Bullnál ez megvolt, de a Ferrarinál valószínűleg nincs.”

A Red Bull motorsportfőnöke, Vettel felfedezője, Helmut Marko szerint a pilóta jobban tenné, ha elhagyná a Ferrarit.

“Az ember akkor kezd el hibázgatni, ha elbizonytalanodott. Tudatalatti dolog ez. Sebastiannak más környezet kellene, más szavakkal: csapatot kellene váltania. De nem tudom elképzelni, hogy 2020-ra sikerüljön a dolog” – mondta az osztrák.

Az elmúlt időszakban felmerült már, hogy Vettel idő előtt, az év végén visszavonul a Forma-1-ből, de a Red Bullhoz való visszatérését is pedzegették már – míg az előbbi felvetést a német többször is határozottan visszautasította, az utóbbi lehetőséget eddig sem ő, sem a Red Bull nem zárta ki, Marko szavai pedig tovább erősítik, hogy nem teljesen alaptalan az elképzelés.