2019-ben egy újabb Forma-1-es futamot láthattunk, ami után kérdőjelek maradtak – de ezúttal legalább az izgalmak nem maradtak el: Max Verstappen ugyanis ádáz küzdelmet vívott Charles Leclerc-rel az első helyért az Osztrák Nagydíjon, csakhogy a holland a monacóit végül egy vitatható manőverrel utasította maga mögé.

Jelenleg is vizsgálják az ütközetet, vagyis nem dőlt el, hogy megtarthatja-e a győzelmet Verstappen, vagy sem – a legfrissebb hírek szerint helyi idő szerint 18 órakor ültek le tárgyalni a felügyelőtestülettel az érintett csapatok képviselői.

Sebastian Vettel szerint a Forma-1 már nem az óvoda, ahogyan a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner is elismerte, hogy a hasonlóan kemény csaták csak jót tesznek a bajnokság renoméjának – a Ferrari vezetője, Mattia Binotto azonban másképp látja a történteket.

„Először is afelől semmi kétség, hogy Verstappen és Charles is remek versenyt futott. Fantasztikus csatát vívtak, de a szabályok egyértelműek, és ennek semmi köze ahhoz, hogy a kanadai hétvége óta téma, hogy változtatni kellene a szabályok iránti megközelítésen” – ecsetelte a Sky Sports F1-nek adott interjújában Binotto.

F1: A Ferrari-főnök szerint Verstappen a bűnös 1

„A szabályzat egyértelmű a baleset okozását és a másik autó pályáról való leszorítását illetően. Mindkettőt láthattuk az incidensben. Vizsgálják is, és biztos vagyok azt illetően, hogy megfordítják a végeredményt. Bízom a stewardokban” – tette hozzá a csapatfőnök, ami azok után kissé furcsán hangzik, hogy a Ferrari minden erőfeszítése ellenére nem tudta visszaszerezni a montreali sikert Vettelnek.

Azonban Binotto később tisztázta, hogy természetesen nincs ellenére, ha kemény csatákat látunk a pályán.

„Egyetértek abban, hogy hagyni kell őket versenyezni” – pontosította az álláspontját. „És valamit változtatnunk is kell majd a jövőben, azonban a jelenlegi szabályok nem teszik lehetővé a hasonló manővereket.”

A csapatfőnök a Ferrari javuló formájára is kitért – elismerte, hogy a jobb eredményekben oroszlánrésze van a kedvező pályakarakterisztikáknak.

„Ahogyan mondtam tegnap, javulunk, amit az is mutat, hogy az elmúlt három versenyből kettőre megszereztük a pole-t. Csakhogy ezek a pályák nyilvánvaló módon feküdtek az autónknak, viszont mindegyik pálya más volt. Mind az autó, mind a versenyzők szempontjából fejlődünk.”