Idegtépő küzdelemben, de a stewardok által is vizsgálat alá vont manőver döntött Max Verstappen és Charles Leclerc között a Forma-1-es Osztrák Nagydíjon – egyelőre még nem tudni, hogy megtarthatja-e idei első győzelmét a holland, vagy az a monacói ferrarisra száll.

Leclerc csapattársa, Sebastian Vettel – aki a három héttel ezelőtti Kanadai Nagydíjon volt a futam utáni fő beszédtéma az öt másodperces büntetésével – úgy véli, hogy a versenybíróknak nem kellene mindenbe beleszólniuk.

„Nem láttam, mi történt, de ha nem volt fair, akkor nem volt fair” – nyilatkozta. „Nem vagyok híve annak, hogy ezeket a döntéseket olyanokra bízzuk, akik a székükben ülve nézik a futamot. Szerintem ugyanis mi vagyunk azok, akik az autóban ülve a legjobban meg tudják ítélni, mi történt. Erről szól a versenyzés, nem az óvodában harcolunk egy kupáért.”

„Azt hiszem, mindnyájan felnőttek vagyunk. Vannak fiatalabbak, vannak idősebbek. De békén kellene hagyni minket” – zárta rövidre Vettel.

A négyszeres világbajnok egyébként a kármentésre törekedett a Red Bull Ringen, de végül a 9. helyről rajtolva negyedikként intették le. Pedig a versenye nem éppen volt problémamentes: előbb – egy kommunikációs hibából adódóan – úgy jött ki a bokszba kerékcserére, hogy a csapat nem állt készen az érkezésére, majd ki kellett jönnie egy újabb gumifrissítésre az abroncsok kopása miatt.

„A majdnem talán a legjobb szó. Fájó a tegnapi nap, főleg azzal a tempóval, amivel ma rendelkeztünk. Jobb futamunk is lehetett volna, ha jobban dolgozunk csapatként, és jobban védekezünk a mögöttünk lévő autókkal szemben. Nem vagyok feltétlenül boldog, mert megérdemelte volna a csapat, hogy mindkét autóval a dobogón legyen, közülük az egyikkel annak a legfelső fokán” – értékelte a versenyét Vettel.

A német pillanatnyilag negyedik a bajnokságban, miután Verstappen átugrotta őt, de ha kap egy öt másodperces időbüntetést a Leclerc-incidensért a Red Bull versenyzője, akkor ismét a ferraris lesz a harmadik pozícióban.