A Ferrari és Sebastian Vettel nagyon versenyképesen kezdte a 2018-as szezont, ám a csapat és a pilóta rossz döntéseit, hibáit a Mercedes és Lewis Hamilton kíméletlenül kihasználta az idény második felében, így végül magabiztosan hozták az ötödik világbajnoki címeket.

Ősztől sokan mutogattak Vettelre, amiért szükségtelen ütközésekkel nagy előnyt adott Hamiltonnak, de mostanra azért egyre többen rámutatnak arra is, hogy a Ferrari nem támogatta eléggé az esélyesebb versenyzőjét.

A 2016-os világbajnok Nico Rosberg után most épp a Forma-1 korábbi ura, egykor a Brabham csapatfőnökeként is tapasztalatokat szerzett Bernie Ecclestone beszélt erről.

“Lewis kiemelkedő volt idén, de ő a csapat teljes támogatását is élvezte. Sebastianról nem mondhatjuk el ugyanezt” – mondta a német Auto Bildnek a 88 éves angol.

“Az a benyomásom, hogy a Ferrari Sergio Marchionne halála után visszatért a régi rossz szokásaihoz. Hirtelen megint jöttek a stratégiai hibák és kívülről úgy tűnt, hogy a Ferrari többet tett Kimi Räikkönenért, mint Sebastianért. Pedig a csapatnak feltétel nélkül támogatnia kellene a bajnoki esélyesét. Én áldozatnak látom őt és nem bűnösnek” – magyarázta.

“A csapatnak erősítenie kell az első számú versenyzőjét, nem gyengíteni. Nézzük csak meg Jean Todt hogyan állt Michael (Schumacher) mögött. Ha viszont a pilóta nem érzi a csapat támogatását, akkor a hibák is megszaporodnak, ugyanis ezeknek nagyrészt mentális oka van.”

Ecclestone hozzátette, “kétsége sincs”, hogy Vettel 2019-ben eséllyel küzdhet úja a bajnoki címért, ha a Ferrari beáll mögé. Úgy tűnik egyébként, hogy pontosan ez is a terv Maranellóban.