Noha egy ideig versenyképesnek tűnt a Ferrari és Sebastian Vettel az idei szezonban, a Mercedes végül simán nyerte mindkét bajnokságot, így továbbra sem talált legyőzőre a hibrid érában. A Ferrari vereségében benne voltak Vettel idei vezetői hibái is, a döntő mégis inkább az volt, hogy az év legkritikusabb szakaszában az autó egyszerűen nem volt elég gyors.

Míg a szakírók egyik fele igyekszik mindent Vettelre kenni, a másik oldalról többen szóvá tették, hogy a Ferrari még akkor sem osztotta le világosan a szerepeket csapaton belül, amikor a bajnokság állása alapján már teljesen világos volt, hogy kire kéne építeni. Miközben a Mercedes a lehető leghamarabb beáldozta Valtteri Bottast Lewis Hamilton támogatására, Vettel nem kapott ilyen segítséget a csapatától, sőt egyértelmű és világos csapatutasítást éppen vele szemben alkalmaztak két alkalommal (Austinban és Interlagosban).

Vettel jövőre sem lesz könnyű helyzetben, mert új csapattársat kap Charles Leclerc személyében, akit szinte biztosan nem másodhegedűsnek szán a Ferrari. Az olaszok saját nevelésű versenyzőjéről van szó, biztosan bajnokot szeretnének faragni belőle – csak az a kérdés, hogy mikor.

Maurizio Arrivabene csapatfőnök egyik napokban tett nyilatkozatát ugyanis lehet akár úgy is értelmezni, hogy a Ferrari úgy érzi, eggyel még jön Vettelnek.

“Sebastian lesz az első, aki segít majd Charles-nak abban, hogy egy napon világbajnok legyen, de én azt szeretném, ha előbb Sebastian nyerné meg a világbajnokságot” – mondta Arrivabene. “Megérdemli, hogy bajnok legyen, és a Ferrari is ezt érdemelné.”

“Charles még fiatal, tapasztalatot kell gyűjtenie. Az én dolgom az lesz, hogy próbáljam csökkenteni a rá nehezedő nyomást.”

Arrivabene a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj előtt is védelmébe vette Vettelt, amikor a BBC újságírója, Andrew Benson a német hibáival heccelte egy hivatalos sajtóbeszélgetésen. Benson azt kérdezte Arrivabenétől, mit gondol arról, hogy Vettel egyértelmű hibái miatt bukta el a Ferrari a bajnokságot.

“Ez csak az ön véleménye” – válaszolta Arrivabene. De Benson nem hagyta annyiban. “Nem, ez tény, elég csak megnézni, mi történt a bajnokságban. Mehetünk akár versenyről versenyre is, ha úgy akarja, de a lényeg…” – folytatta volna Benson, mire Arrivabene már mérgesen szakította félbe.

“Mégis mit kellett volna tennem? Ön mit szeretne, mit tegyek? Esetleg rúgjam ki? Adtam egy választ, cáfolva az ön szavait. Jó formában kezdtük a szezont, aztán ahogy Sebastian is elismerte, ő elkövetett egy hibát. Monzától kezdve az autónk viszont nem volt elég jó, ami szintén tény, már ha ennyire a tényekről akar beszélni.”

“Nem akarok ujjal mutogatni se a versenyzőre, se a csapatra. Ha veszítünk, együtt veszítünk. Ha nyerünk, együtt nyerünk. És erről ennyit.”