Max Verstappen vezette a 2018-as F1-es Brazil Nagydíjat, amikor Esteban Ocon úgy gondolta, hogy a friss gumikon autózva ledolgozza körhátrányát az élen állóval szemben. A Force India franciája a célegyenes végén próbálkozott az előzéssel, ám a kísérlet sikertelen volt, és eltalálta Verstappen Red Bull RB14-esét. Ocont az eset miatt 10 másodperces stop&go-büntetéssel sújtották, illetve három büntetőpont is került a neve mellé.

A versenyt mindketten befejezték, Verstappen nagyon bosszús volt, hiszen egy győzelmet vett el tőle Ocon. Dühét nem is tartotta magában a leintést követően, emiatt azonban a Nemzetközi Automobil Szövetség vizsgálatot rendelt el.

Egyes vélemények szerint az ütközés Ocon érdeke is lehetett, aki így segítette hozzá Lewis Hamiltont a győzelemhez és a Mercedest a konstruktőri bajnoki címhez – a Force India franciája ugyanis a Mercedes neveltje, és akár esélyes lehet a gyári csapat egyik ülésére 2020-ban.

Otmar Szafnauer, a Force India csapatfőnöke igyekezett elejét venni az efféle véleményeknek. „Erősen kétlem, hogy összeesküvésről volt szó. A versenyzők ilyenkor nem gondolkodnak azon, hol lesznek 2020-ban” – mondta. „Esteban megkérdezte a rádión, hogy visszaveheti-e a körét, mert gyorsabb. Mi azt mondtuk, hogy vegye. Nagyjából 5-6 környi gumielőnyben voltunk.”

Az ismételt kérdésre, hogy vajon Ocon a jövője érdekében ütközött-e, a csapatfőnök így reagált: “Nem, kizárt dolog. Vissza akarta venni a körét, bizonytalan volt, mi pedig mondtuk, hogy tegye csak.”

Ocon, aki megdöbbent Verstappen verseny utáni reakcióján, végül a 15. helyen zárta a futamot.