Az elmúlt évek során a Pirelli slick gumikeverékei egyre szaporodtak, az idei évre a szuperkeménytől a hiperlágyig összesen már hét különböző, a szivárvány színeivel megkülönböztetett változat van.

Mivel egy-egy adott hétvégére a gumiszállító mindig csak három-három keveréket szállít, felmerült, hogy mi szükség van a sok különböző névre és színre, a hardcore rajongókon kívül keveseket érdekel az ilyesmi, a kevésbé érdeklődő, alkalmi nézőket pedig egyenesen összezavarhatja a dolog, ezért a Forma-1 vezetése egyszerűsítést kért a Pirellitől.

A Forma-1 kizárólagos gumipartnere az Amerikai Nagydíj hétvégéjén hivatalosan is bejelentette, amit már eddig is tudni lehetett: 2019-re is megmaradnak ugyan a különféle keverékek, de azokat az adott hétvégéken mindig ugyanúgy keménynek, közepesnek és lágynak nevezik és a fehér, a sárga és piros színnel jelölik majd.

A Pirelli ezzel együtt a versenyhétvégék előtt a szaksajtót tájékoztatja majd a pontos, valódi keverékekről, így akit mélyebben érdekel a dolog, ezután is elmerülhet a témában. A különböző fantázianeveket ugyanakkor szintén ejtik, valószínűleg csak számokkal jelölik majd az 5-6 különböző keveréket.

“Meg akartunk szabadulni a szivárványtól, mert túl sok szín volt már – mindössze hármat akartunk” – mondta Austinban a Pirelli motorsportfőnöke, Mario Isola.

“Az a terv, hogy számokkal jelöljük majd a keverékeket. Egyelőre még folynak a megbeszélések, a mérnökök inkább betűket szeretnének. De a lényeg, hogy minden negyes keverék azonosítható lesz. Ha öt keveréket homologálunk, akkor lesz egyes, kettes, hármas, négyes és ötös, és előre elmondjuk majd, hogy erre a hétvégére a kemény a kettes, a közepes a hármas, a lágy pedig a négyes lesz. Így önök (a sajtó) össze tudják majd vetni a különböző pályákat, de a nézők csak a három színt látják majd.”

F1: Kidobta a szivárványt a Pirelli 1