Bő két héttel ezelőtt bombaként robbant, hogy Daniel Ricciardo az előjelek és a logika ellenére a Red Bull elhagyása mellett döntött, 2019-re a Renault-t választotta. Bár a szezon első harmadában úgy tűnt, az idén lejáró szerződésű ausztrálnak a Ferrarinál és a Mercedesnél is lehet esélye, miután világossá vált, hogy a két élcsapathoz nem mehet, kézenfekvőnek tűnt a Red Bull-os hosszabbítás.

Az energiaital-gyártó motorsportfőnöke, Helmut Marko az osztrák Servus TV friss adásában nem is leplezte csalódottságát, amiért Ricciardo őket is megvezette:

“Nem értem (az átszerződést). De az egész ügy fura volt. Nehezen mentek a tárgyalások, de az Osztrák Nagydíj előtti szerdán kétórányi megbeszélést követően sikerült megegyezésre jutnunk. A hétvégén aztán megint újratárgyaltuk a dolgokat. Magyarországon Ricciardo azt mondta Mateschitz úrnak (Dietrich, Red Bull-tulajdonos) és nekem, hogy részéről minden rendben van és (a Magyar Nagydíjat követő teszten) kedden aláír majd. De nem tette meg.”

“Aztán csütörtökön azzal hívott fel, hogy a Renault-hoz megy. Csakis arra tudok gondolni, hogy nem bízik a Honda-projektben (a Red Bull motorszállítója 2019-től), vagy hogy a Renault nagyon sok pénzt ajánlott neki” – magyarázta az osztrák.

Míg a Red Bull-lal Ricciardo idén is két futamot nyert már, a Renault egyelőre csak az építkezési fázisban jár, maga a főnök is csak 2020-ra jósol győzelmeket, a bajnoki címért pedig talán 2021-ben küzdhetnek majd.

“Ricciardónak nem sok alkalma lesz shoey-zni a közeljövőben” – utalt az ausztrál pilóta cipőből pezsgőzős dobogós ünneplésére.

“Az utánpótlásprogrammal együtt 10 évet töltött a Red Bullnál. Azt mondta, környezetváltozásra van szüksége. Megértem ezt, de kár, mert ő az egyik legerősebb versenyző. Nagyszerű előzései vannak. A semmiből húzza őket elő, az ellenfelek néha fel sem fogják, hogy épp megelőzik őket.”

F1: Furcsa ügy volt Ricciardo átszerződése 1

Pierre Gasly lesz Ricciardo utódja a nagycsapatnál

A Red Bull Racing hétfőn késő este bejelentette, hogy 2019-ben a jelenleg a Toro Rossónál versenyző Pierre Gaslyval pótolják majd Ricciardót. Marko azt mondja, hogy a tapasztalatnak ugyan még kicsit híján van a francia, “de a tempója, főleg az időmérőn, nagyon közel van Maxéhoz (Verstappen), ez az egyik erőssége”, és hogy a szezon közepére várják, hogy felnőjön majd a feladathoz.

Ricciardo kiszállásának bejelentése után egy pillanatra Fernando Alonso neve felröppent az ausztrál lehetséges utódjakén, ám a spekulációt igen gyorsan lelőtte a Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner. Marko is azt mondja, teljesen komolytalan volt a gondolat:

“Tárgyaltunk vele 2007-ben vagy 2008-ban. Már akkor is fárasztóak voltak a követelései. Ha megnézzük a múltját, a McLarennél és a Ferrarinál is körülötte forgott minden. Nálunk ez nem működik.”