Hatalmas meglepetést okozott bő két hete, amikor bejelentették, hogy Daniel Ricciardo 2018 végén elhagyja a Red Bullt, hogy a Renault-nál folytassa pályafutását, az utód személye viszont egészen kiszámítható volt.

A Red Bull Racing hétfő este jelentette be, amire számítani lehetett: az ausztrál pilóta helyére a Toro Rossónál a 2017-es idény utolsó harmadában bemutatkozott, és idén is szépen szereplő 22 éves Pierre Gaslyt ültetik.

“A Red Bull-ülés megszerzése az álmomat váltja valóra, izgatottan csatlakozom a csapathoz. A Red Bull utánpótlásprogramjába való 2013-as bekerülés óta ez volt a célom, hihetetlen lehetőség ez, és egy újabb lépés afelé, hogy futamokat nyerjek és a világbajnoki címért küzdhessek. A Red Bull mindig is a győzelmekre és a világbajnoki címre hajtott, és én is pontosan ezt akarom” – mondta a fiatal francia.

“Bármennyire is izgalmas pillanat ez, tökéletesen tisztában vagyok a rám váró kihívással és az engem illető elvárásokkal is. Alig várom, hogy meghálálhassam Dietrich Mateschitz, Christian Horner és Helmut Marko bizalmát!”

“Szeretnék köszönetet mondani Franz Tostnak és mindenkinek a Toro Rossónál, a faenzai gyárban, amiért lehetőséget kaptam tőlük a Forma-1-ben és a támogatásukért, amelyre az idény hátralevő részében is számíthatok. Most arra koncentrálok, hogy a szezon végén legyen mit ünnepelniük” – magyarázta Gasly, aki a Toro Rosso 28 idei pontjából 26-ot hozott.

F1: Megvan Ricciardo utódja 1

Míg immár egyértelmű, ki ül majd Max Verstappen mellett a nagycsapatnál jövőre, egyelőre kérdés, hogy kivel pótolják Gaslyt a Toro Rossónál. A francia távozása miatt az amúgy nem túl acélos Brendon Hartley helye biztosabbá vált, főleg, hogy a Red Bullnak pillanatnyilag egyetlen olyan ifjonca sincs, aki 2019-re Forma-1-es szuperlicencet szerezhetne. A jelen állás szerint valószínűleg a McLarentől érkezik majd az új Toro Rosso-versenyző, az idén Forma-2-es Lando Norris vagy esetleg a kicsit csalódást keltő Stoffel Vandoorne személyében, cserébe pedig talán gyorsabban elengedi a Faenzából a Wokingban technikai igazgatóként várt James Key-t az energiaital-gyártó.

A hétvégi Belga Nagydíj első edzésén egyébként pályára is lép Norris, a mclarenes ifjonc Fernando Alonso autóját vezeti majd, úgy tűnik, Spában azért nem akarták félreállítani a belga Vandoorne-t.