A nyári szezon eddigi legmeglepőbb híre robbant pénteken: Daniel Ricciardo nem hosszabbít szerződést a Red Bull-lal, hanem a gyári Renault versenyzője lesz 2019-ben. Ricciardo egy ideje huzakodott az új szerződésének feltételeiről a Red Bull-lal, főleg a fizetésről nem sikerült megállapodni.

A Red Bull ugyanis ki akarta használni a helyzetet, hogy Ricciardo előtt a Ferrari és a Mercedes is becsukta az ajtót, erre tekintettel pedig – valószínűleg – rosszabb feltételekbe akarta belekényszeríteni az ausztrált. Aki úgy tűnik, nem kért ebből, és talált magának másik csapatot.

Ricciardo Nico Hülkenberg csapattársa lesz a Renault-nál. Carlos Sainznak ajánlata van ugyan a McLarentől, de az új helyzetre tekintettel nagyon is elképzelhető, hogy inkább a Red Bullba ül át, esetleg Pierre Gaslyra válthat a Red Bull.

A Red Bull megerősítette, hogy Ricciardo valóban távozik. “Teljes mértékben tiszteletben tartjuk Daniel döntését, és minden jót kívánunk neki a jövőben” – mondta Christian Horner csapatfőnök.

“Szeretnénk megköszönni az elkötelezettségét, és azt a sok mindent, amit 2014 óta elért a csapattal: hét győzelmet és 29 dobogót szereztünk közösen.”

“Számtalan opciónk van a folytatást illetően, folytatjuk ezek elemzését, mielőtt döntünk Max Verstappen 2019-es csapattársáról. Az évből hátralévő kilenc futamon minden lehetőséget igyekszünk kihasználni Max és Daniel számára.”

A Red Bull után a Renault is megerősítette, hogy Ricciardo-Hülkenberg párossal fut neki 2019-nek.

“Valószínűleg ez volt az egyik legnehezebb döntés, amit a karrierem során meg kellett hoznom” – fogalmazott Ricciardo. “De úgy éreztem, itt az idő, hogy nekifussak egy új kihívásnak.”

“Sok munka áll még a Renault előtt, ha fel akar jutni a legmagasabb szintre, de engem lenyűgözött a csapat elmúlt két évben mutatott fejlődése. Tisztában vagyok vele, hogy amikor a Renault jelen volt a sportban, előbb-utóbb nyert. Remélem, hogy képes leszek segíteni ebben.”

“Daniel leigazolásával szeretnénk felgyorsítani a fejlődésünket” – nyilatkozta Cyril Abiteboul, a Renault Sport főnöke. “Az, hogy sikerült megszereznünk, az elismerése annak a munkának, amit az elmúlt két és fél szezonban végeztünk.”

“Daniel vitathatatlan tehetsége és karizmája nagy bónusz a csapat számára. Örömmel üdvözöljük a csapatunkban 2019-ben.”

Ricciardo egyébként két évre írt alá a Renault-val. Carlos Sainznak biztosan új csapat után kell néznie, de a Red Bull számára talán az lenne a legkézenfekvőbb megoldás, ha a két versenyző egyszerűen helyet cserélne.