Kedden a McLaren közölte, hogy Fernando Alonso a 2018-as szezon végén elhagyja a Forma-1-et, természetesen nagy kérdés volt, ki ül majd a kétszeres világbajnok helyére.

Szerdán már hallani lehetett róla, hogy az idén a Renault-nál versenyző, de Daniel Ricciardo 2019-es érkezése miatt ülés nélkül maradó Carlos Sainz lesz az utód, most pedig hivatalosan is bejelentették a szerződtetését. A 23 éves versenyző a csapat közlése szerint “több évre” írt alá a McLarennel.

Az egyező nevű kétszeres ralivilágbajnok fia 2015-ben mutatkozott be a Forma-1-ben a Red Bull kisebbik csapatánál, a Toro Rossónál, ám a nagycsapathoz nem őt, hanem Max Verstappent léptették elő 2016 tavaszán, míg ő a faenzai alakulatnál ragadt.

F1: Bejelentették Alonso utódját 1

 

A 2017-es idény utolsó harmadára a Renault-hoz került, a Red Bull azonban csak kikölcsönözte őt az idei évre, tartalék volt arra az esetre, ha Ricciardo vagy Verstappen távozna. Bár az ausztrál az év végén tényleg lelép, Sainz idén nem mutatott sokat, ráadásul Verstappennel sem fértek össze igazán a Toro Rossónál, így végül nem tartottak igényt a szolgálataira, megnyílt a menekülőút a McLarenhez.

“Nagy örömünkre szolgált, hogy Carlos versenyzőként csatlakozik a McLarenhez. Jó ideje figyeljük már őt, a fiatal versenyzői generáció kiemelkedő tagjának tartjuk. Carlos a fiatalság és a tapasztalat tökéletes keverékével érkezik. Bár még csak 23 éves, már az ötödik F1-es idényét kezdi majd nálunk, bőséges versenytapasztalata van és a motorpartnerünket, a Renault-t is jól ismeri” – mondta a McLaren-vezér Zak Brown.

“Nem titok, hogy Carlos nagy csodálója Fernandónak, így nagyon is illik, hogy a spanyol motorsport egy másik legendás nevével pótoljuk őt. Úgy gondoljuk, hogy Carlos nagyon jól passzul majd a McLarenhez, izgatottan várjuk a jövő évi és azon túli közös munkát!”

F1: Bejelentették Alonso utódját 2

Maga Sainz így beszélt:

“Örülök, hogy végre bejelenthetem, hogy a 2019-es idénytől a McLaren versenyzője leszek! Egy ideje vártam már erre, izgatottan várom a karrierem következő fejezetét. Amióta csak az eszemet tudom, McLaren-szurkoló voltam. A Forma-1 egyik nagy neve, hihetetlen múlttal, a korábbi versenyzők a Forma-1 nagy hősei közé tartoztak. Fernando az egyikük, így igazán különleges, hogy a spanyol versenyzők következő generációjának képviselőjeként én vehetem át a helyét a McLarennél.”

“Végül szeretnék köszönetet mondani mindenkinek a McLarennél, amiért lehetőséget adtak a gyerekkori álmom valóra váltására. A csapatnak megvan a hosszú távú terve, én pedig nagyon várom, hogy kulcsszerepet vállalhassak a sikerekhez visszavezető úton.”

Sainz leendő csapattársának személye egyelőre kérdéses, maradhat az Alonso mellett igen keveset mutató Stoffel Vandoorne, de a spanyol mellé esetleg a a Forma-2-ben vitézkedő neveltjük, Lando Norris is kerülhet, igaz, lehet, hogy őt inkább ideiglenesen átengedik a Red Bullnak, hogy a Toro Rossónál pótolja majd a minden bizonnyal Ricciardo helyére előlépő Pierre Gaslyt.