2011 óta legrosszabb montreali időmérős helyezését szerezte meg Lewis Hamilton a 2018-as Forma-1-es Kanadai Nagydíj időmérőjén. A négyszeres világbajnok csak a negyedik helyről várhatja a piros lámpák kialvását, miközben mercis csapattársa, Valtteri Bottas a második, míg a bajnoki címért folytatott hajszában fő riválisa, Sebastian Vettel az élről kezdheti a 70 körös vasárnapi futamot.

Hamilton, aki a pálya történetének egyik legjobbja az itt aratott hat győzelmével, elismerte, hogy nem volt meg az a szükséges plusz az első helyhez. „Nehéz időmérő volt. Nem voltak jó köreim, nem jött össze” – mondta.

„Nem fejlődtem igazán, nem lettem sokkal gyorsabb. Az edzéseken jól mentek a dolgok, a leggyorsabb is lehettem volna a harmadik szabadedzésen, de az időmérőn nem tudtam kihozni az autóból a benne rejlő potenciált” – nyilatkozta a Mercedes brit pilótája, aki mellesleg a világ 12. legjobban fizetett sportolója.

A csapat eredetileg ezen a hétvégén szerette volna bevetni fejlesztett hajtását, ám ez el kellett halasztaniuk műszaki gondok miatt. Emiatt Hamilton már a hetedik futamát kezdi meg ugyanazzal a motorral, szemben a mezőny nagy részével, akik friss komponenseket kaptak autóikba.

Hamilton szerint azonban ez nem jelent gondot számára. „A mai teljesítményemhez nincs köze a régebbi motornak” – jelentette ki. „Sebastian egyszerűen jobb munkát végzett a Q3-ban. Látszik, hogy milyen szoros a mezőny a rajtrács elején.”

„Jó volt a versenytempónk tegnap, az egykörös tempónk is jól alakult. Úgy vélem, nehéz lehet az előzés a versenyen” – utalt a rá váró kihívásokra a négyszeres világbajnok. „Kemény feladat lesz innen megnyerni a futamot, de semmi sem lehetetlen. Ma este elmélyülök magamban, a versenyre fókuszálok” – zárta mondanivalóját Hamilton.