A 2017-es formaautós év egyik legszörnyűbb balesete az angol Billy Monger nevéhez fűződött, a 17 éves versenyző a brit Forma-4-es bajnokság tavaly áprilisi, Donington Park-i fordulóján egy sokkoló ráfutásos ütközésben mindkét lábát elveszítette.

Az eset után óriási figyelem irányult Mongerre, gyűjtést szerveztek a javára, a Forma-1-ben is vendégül látták, ő maga pedig nem hagyta el magát, úgy döntött, folytatja az autóversenyzést. A fiatal pilóta a brit Forma-3-as bajnokság Oulton Park-i szezonnyitóján a Carlin-csapat színeiben állt rajthoz.

A műlábakkal versenyző Monger az időmérőn a ragyogó 5. helyre kvalifikált, a futamon pedig még ezt is felülmúlta: a szombati versenyen a 3. helyen intették le, azaz a dobogón debütált.

“Ha előtte azt mondták volna nekem, hogy a dobogóra állok az idény első versenyén, nem hittem volna el. Nagyszerű volt rajthoz állni, a brit F3 kemény széria, az, hogy versenyképesen szerepeltem, felülmúlta az álmaimat. A célba érésnél nem is tudtam, mit gondoljak, nem is volt világos, hogy az már az utolsó kör volt. Nem mutatták a táblát, így amikor megláttam a kockás zászlót, elsősorban megkönnyebbülést éreztem, hogy a kemény téli munkáért cserébe szép jutalmat kaptak a lányok és a srácok (a csapatban)” – mondta.

Monger eredményétől a Forma-1-es mezőny is elájult, a Twitteren sorra gratuláltak a száguldó cirkusz szereplői:

Az F3-as versenyhétvége hétfőn folytatódik.