A Mercedes-csapat elnöke, Niki Lauda Graham Bensingernek adott interjút a YouTube-on, a háromszoros világbajnok egyebek mellett Lewis Hamilton és a tavaly év végén friss világbajnokként visszavonult Nico Rosberg viszonyáról és a négy együtt töltött évük alatt történt incidenseikről is beszélt.

“Nem volt kapcsolatuk, ami sosem jó. Annyira rosszban voltak, hogy még csak nem is köszöntek egymásnak reggelente. Nem várom el, hogy a pilóták együtt reggelizzenek, ha nem kedvelik egymást, de az ő kapcsolatuk nagyon rossz volt. Főképp Lewisra volt ez hatással, de Nicóra is. Megvoltunk, de nem volt könnyű” – magyarázta.

A két Mercedes-pilóta az évek alatt többször is incidensekbe keveredett, a legsúlyosabb a 2016-os Spanyol Nagydíj rajtja utáni ütközésük volt, amikor az előzni próbáló Hamiltont Rosberg leszorította, a megpördülő angol pedig egyszerűen felöklelte, mindketten a kavicságyban végezték.

“A nagy kérdés az, ki volt a hibás. Számomra egyértelmű, hogy Lewis, mert túl agresszíven ment jobbra, rászaladt a fűre, már nem tudott megállni és kilökte Nicót. Ha választanom kell, akkor inkább Lewis volt a hibás, mint Nico. Lewisnak persze nem tetszett ez, másképp látta a dolgot. Megkérdezte, hogy miért kritizálom. Mondtam, hogy már elnézést, de az úgy nem megy, hogy ütköztök, aztán senki sem hibás, valaki mindenképp felelős. Lewis ezen eléggé berágott. Nico azt mondta, hogy igen, a te hibád is volt, mert belülre húzódtál; miért nem hagytál elég helyet? Erre Lewis: miért kellett volna? Versenyeztem.”

Lauda elmondta, hogy később Ibizán négyszemközt is átbeszélte Hamiltonnal a történteket, a Mercedes pedig szigorú szabályokat fektetett le a csapaton belüli versenyzést illetően, szankcióként pedig a szerződésbontást is belengették.

“Felállítottunk bizonyos szabályokat, megmondtuk nekik, hogy az ilyesmi elfogadhatatlan a Mercedes számára, valamelyiküknek meg kell nyernie a futamot, nem lökhetik ki a egymást. Lefektettük a szabályokat, és világossá tettük, hogy ára lesz, ha újra ilyesmi történik, meggondoljuk, hogy valamelyiküket elküldjük, ugyanis ez itt egy csapat, nem fér bele, hogy egymást csinálják ki. Így történt. Toto jó szabályokat alkotott, lenyugodtak a dolgok. Kemény munkával elértük, hogy ne legyenek incidensek.”