A Force Indiánál a kanadai és azerbajdzsáni incidenseket követően a Belga Nagydíjon történt újabb csapaton belüli ütközés után telt be a pohár, megtiltották, hogy a pályán gyakran egymás közelébe keveredő Sergio Perez és Esteban Ocon egymás ellen versenyezzen.

A tilalom múlt vasárnap, Szuzukában is érvényesült, amikor a saját tempóját jobbnak érző Perez arról érdeklődött, megelőzheti-e Ocont, hogy elhúzhasson, de a bokszutcából kategorikus nemmel feleltek neki.

A silverstone-i alakulat ügyvezetője, Otmar Szafnauer a Motorsport.com kérdésére, hogy meddig marad a tilalom, így felelt:

“Miután bebiztosítottuk a negyedik helyet a bajnokságban, összeülünk és meglátjuk, szabad-e újra versenyezniük” – hozzátéve, hogy akár a jövő évben is maradhat a szigor.

“Mindig a csapat az első. Ha bizonyítják, hogy képesek ésszel versenyezni, akkor meggondoljuk a dolgot. Nico (Hülkenberg) és Checo (Perez) tudott normálisan versenyezni, nem ütköztek egymással. Ha megint ez lesz a helyzet, akkor nem kell mindig csapatutasításokat alkalmazni.”

Szafnauer kiemelte, hogy a Japánban látott engedelmesség azt mutatja, a pilóták tanultak a korábbiakból.

“Mindketten okos srácok, remélhetőleg gyorsan megtanulják a leckét, szerintem már meg is tanulták. Mindig is az volt a filozófiánk, hogy a csapat eredményét kell maximalizálni, és mindent meg kell ezért tenni. Általában el lehet érni ezt azzal, ha hagyjuk, hogy versenyezzenek, de ha ütközésekbe keverednek, úgy nem lehet maximálisan kihasználni a potenciált, ezért más megközelítésre van szükség. Pontosan így is tettünk. Amikor nyugodtak leszünk az egymás elleni versenyzésüket illetően – és hisszük, hogy az a jobb megoldás –, akkor meg is engedjük majd. De még nem tartunk ott.”

Szuzukában Ocon 6. és Perez 7. helyével a Force India idei 13. kettős pontszerzését érte el, a csapat 147 ponttal a senki földjén – 146 ponttal a Red Bull mögött, de 81-gyel a Williams előtt – a konstruktőri bajnokság 4. helyén áll és ott is végez majd.