A mai napon ünnepli 65. születésnapját Nelson Piquet, 1981, ’83 és ’87 Forma-1-es világbajnoka, Nelson Piquet.

A brazil pilóta 1978 végén mutatkozott be az F1-ben az Ensignnál, ’79-től pedig a Bernie Ecclestone irányította Brabhamnél vezetett. Első évében még nem mutatott sokat, de 1980-ban már futamokat nyert, ’81-ben megszerezte első, ’83-ban második bajnoki címét is, “menet közben” pedig csapatával “feltalálták” a futam közbeni tankolást is, ami forradalmasította a versenystratégiát.

1986-ra a Williamshez igazolt, ahol a brit sztárral, Nigel Mansell-lel csatázott két szezonon keresztül és ’87-ben egy harmadik címet is begyűjtött, majd igen jó pénzért a már leszállóágban lévő Lotushoz igazolt, végül 1990-91-ben a Benettonnál töltötte utolsó két idényét, ahol még három futamgyőzelmet szerzett és utolsó versenyein egy bizonyos német ifjonc, Michael Schumacher csapattársa is volt.

65 éves lett a Forma-1 brazil rosszfiúja – videó 1

A brazil pályafutása során 23 futamgyőzelmet, 27 egyéb dobogós helyezést, 24 pole-t és 23 leggyorsabb kört gyűjtött.

Piquet persze eredményei mellett furcsa, “beleszarós”, kiállhatatlan természetéről is híres, csak néhány példa arról, miért is: első világbajnoki címének megszerzése után megkérdezték, kinek ajánlja a sikerét, ő pedig úgy reagált, hogy magának, ő szerezte, mi a fenéért is ajánlaná másnak. Williamses csapattársa, Nigel Mansell feleségét nemes egyszerűséggel lecsúnyázta, a görbe orra miatt általa többször kifigurázott Alain Prostról azt állította, olyan ronda, hogy azért barátkozik másokkal, hogy lenyúlhassa a barátnőjüket, Gerhard Bergerről azt mondta, az F1 leglenyűgözőbb pilótája, ugyanis sosem ért el semmit, mégis jól keres vele, fiatal, feltörekvő honfitársáról, Ayrton Sennáról azt terjesztette, hogy meleg, egy sokkal későbbi, már Senna halála után készült interjúban pedig megjegyezte, kettejük közül ő volt a jobb, hiszen ma is él.

Hogy valójában melyikük volt a jobb, döntse el mindenki maga, az viszont biztos, hogy Piquet Senna ellen “követte el” a Forma-1 történetének egyik legbravúrosabb előzését, méghozzá a Hungaroringen, az 1986-os, első Magyar Nagydíjon. Hogy a csúsztatós manővernek piquet-s íze legyen, a versenyző a kanyarban azért a középső ujjával is üzent Sennának…

Piquet többször kijelentette, hogy “szarik a népszerűségre”, és tényleg: volt általános iskolájában a diákok úgy szavaztak, Ayrton Sennáról nevezzék el az iskolai könyvtárat.

A végére a brazil rosszfiú egy másik igen emlékezetes pillanata: 1982-ben a címvédő a Brabham volánjánál az élen haladt Hockenheimben, amikor a sereghajtó ATS-Fordban ülő Eliseo Salazar lekörözése nem épp ideálisan sikerült az Ostkurve sikánban. A kiesett brazil tajtékzott, kézzel-lábbal próbált elégtételt venni a chilei versenytársán. (Bónusz: egy pillanatra feltűnik a Brabham akkori csapatfőnöke, az 51 évesen még barna hajat viselő Bernie Ecclestone is.)

Még többet szeretnél tudni? Teljes Piquet-pályaképünk itt olvasható, kattints!