A Mercedesnél 2013-ban a két gyerekkori gokartos csapattárs és barát, Nico Rosberg és Lewis Hamilton került össze, de a pozitív közös múlt sem akadályozhatta meg, hogy a csapat 2014-ben kezdődő, három évig tartó teljes dominanciája elmérgesítse a viszonyt.

A Hamiltonnak kettő, Robsergnek tavaly egy világbajnoki címet hozó hároméves vetélkedést végül azzal zárta a német, hogy a cím tavalyi megnyerése után öt nappal bejelentette visszavonulását, hátat fordított a még két évre szóló szerződésnek is.

A brit Daily Mailnek adott friss interjújában arról kérdezték a Mercedes csapatfőnökét, melyik versenyző volt a nagyobb intrikus a kettő közül.

“Az, amelyik már nincs velünk. A kíméletlen. Nico minden rendelkezésére álló fegyvert bevetett” – mondta Toto Wolff.

“Minden elképzelhető pszichológiai trükk megvolt, amivel csak meg lehet ingatni a csapattársat. Nico és Lewis esetében még olyan tényezők is belejátszhattak, amikről nem is tudunk. Nagyon eltérő háttérrel rendelkeztek, és már tinikorukban is egymás ellen küzdöttek” – utalt arra, hogy míg Rosberg Monacóban, luxuskörülmények közt nőtt fel, míg Hamilton egy angol kisváros önkormányzati lakótelepéről igyekezett kitörni.

F1: Rosberg minden fegyvert bevetett 1

“Sosem lesz sima ügy, ha a csapattársak bajnoki esélyes autóban ülnek, náluk meg még ott volt a közös múlt és az intrikák is. Minden évben volt valami nagy balhé, ami tovább rontotta a viszonyukat. Ha egy sportoló ilyen magas szinten küzd, nagyon érzékennyé válik, mindketten érzékenyek voltak, mindkettejükre hatással volt a küzdelem.”

A kérdésre, hogy a 2014-es Monacói Nagydíj időmérőjén Rosberg vajon szándékosan rontotta-e el utolsó körét, hogy ezzel megakadályozza Hamiltont abban, hogy elvege tőle a pole-t, Wolff így felelt:

“Tudom a választ, de azt is sejtem, hogyan írnák meg… Az komoly feszültséget generált a kapcsolatukban. Nagy balhé volt.”

F1: Rosberg minden fegyvert bevetett 2

Rosberg helyére Valtteri Bottas került a Mercedesnél, kérdés, hogy a finn képes-e ugyanúgy felpörgetni, ugyanolyan kemény munkára kényszeríteni Hamiltont, mint a Rosberggel vívott csata.

“Lewis nagyon tehetséges. Háromszoros világbajnok, nem is lenne az, ha nem készülne fel, nem dolgozna felelősen. Egyszerűen csak nem olyan látványosan dolgozik. Egyesek órákig ülnek a megbeszéléseken, ő inkább otthon vagy a repülőn dolgozik. Megvan a saját módszere a lazításra, az F1-től való eltávolodásra, hogy aztán összeszedetten térjen vissza.”

“Emlékszem, egyszer (az 1998-99-es világbajnok) Mika Häkkinennel repültünk vissza Sanghajból, miután Vettel nyerte a nagydíjat. Seb is ott ült a repülőn, csak jegyzetelt a noteszába, meg is jegyeztem Mikának, hogy nézd, a srác megnyerte a futamot, de még most is dolgozik. A kétszeres bajnok Mika azt felelte, ha ő is Vettel módszerével dolgozott volna, elvesztette volna az ösztönösségét, ő nem akart mindent kielemezni, természetesen akarta érezni az autót. Így van ezzel Lewis is. Mindenkinek meg kell találnia a saját munkamódszerét. De ő is nagy energiát fektet a munkájába.”

 Olvastad? A régi súlyára hizlaltuk az új Suzuki Swiftet