A Forma-1-es Orosz Nagydíj időmérőjén a Ferrari a 2008-as Francia Nagydíj után újra teljes első rajtsort szerzett, míg a Mercedes pilótáinak be kellett érnie a 3. és 4. hellyel. Valtteri Bottas kevesebb mint egy tizeddel maradt el Sebastian Vettel idejétől, Lewis Hamilton viszont fél másodperccel volt lassabb szombat délután.

A korábbi kétszeres szocsi győztes angol így nyilatkozott a kvalifikáció után:

“Egyszerűen nem voltam elég gyors ma. El kell gondolkodni rajta, hogy miért. Holnap persze még bármi lehet, azért ott vagyok az élmezőnyben.”

“Az utolsó szektoron múlt, ott veszítettem fél másodpercet. Azon még dolgozni kell, ott hibáztam mindig. Nagyon küszködtem, nem sikerült a gumikat melegen tartani, kihozni belőlük a maximumot. Már tegnap is gond volt ezzel, mára változtattunk, de talán túl sokat is, mert az utolsó szektor kész szenvedés volt.”

Bár azzal kezdte, hogy a futamon “még bármi lehet”, Hamilton az előzmények alapján összességében nem túl bizakodó a versenyt illetően:

“Ma a Ferrari volt a leggyorsabb, és általában versenytempóban is jobbak, szóval érdekes lesz, hol leszünk holnap. Most igazi verseny jön. Kár, hogy ma nem voltam optimális formában. Általában sokkal gyorsabb vagyok, rá kell jönnöm, ma mi történt velem és mit tehetek.”

“Nyilván az a cél, hogy előrébb kerüljek, de a tegnapi hosszú etapom is jó gyenge volt, szóval csak remélhetem, hogy javulok majd. Egy kiállás lesz, szimpla stratégia, ezért nem nagyon bízom ebben, de mindent beleadok majd, hogy a pályán sikerüljön előrekapaszkodni.”