Az 1980-90-es években a Forma-1 két legeredményesebb csapata volt a McLaren és a Williams, azonban a két nagynevű brit alakulat csillaga szép lassan leáldozott az ezredforduló után.

A Williams utolsó konstruktőri és egyéni bajnoki címét is 1997-ben szerezte, 2003 óta nem is volt tényező a világbajnokságban, az azóta eltelt években pedig mindössze két futamgyőzelmet (2004, 2012) szerzett. A McLaren csapatként utoljára 1998-ban lett bajnok, és bár 2008-ban egyéniben még győztek Lewis Hamiltonnal, 2012-ig pedig minden évben voltak futamgyőzelmeik, azóta sosem látott mélységekbe jutott a wokingi alakulat.

Hamilton egy friss interjúban arról beszélt, hogy nagyon szeretné gyerekkora nagyágyúit újra az élmezőny szereplőiként, bajnoki riválisokként látni:

“A Forma-1 rajongójaként számomra szomorú, hogy olyan csapatok, mint a Williams és a McLaren nincsenek versenyben. A Williams hosszú évek óta nem komoly tényező, volt egy nagy mélyrepülésük is, és most a McLarennél történik ugyanez” – mondta a 2007-12 között az utóbbi alakulatnál versenyző pilóta.

“Az emberek rajonganak a Ferrariért, rajonganak a Mercedesért, rajonganak a McLarenért a hozzájuk kapcsolódó pilóták, eredmények, bajnoki sikerek miatt. Nagyon remélem, hogy a maradék Forma-1-es éveimben lesz még olyan, hogy a Williams és a McLaren is a mi szintünkre jut, hogy nagyon erős élmezőny lesz – varázslatos lenne!”