Lewis Hamilton és a Mercedes-csapat viszonya nem volt felhőtlen 2016-ban, az angolt a szezon elejétől sújtó megbízhatósági problémák, a szerelők csereberéje és a versenyző Abu-dzabi Nagydíjon mutatott engedetlensége miatt komoly rendezésre volt szükség.

A Mercedes csapatfőnöke, Toto Wolff a Motorsport-comnak adott interjújában most elmesélte, hogyan simították el a dolgokat oxfordi otthonában egy konyhai kibeszélőn, ahol áttekintették a korábbi évek hibáit, félreértéseit.

“Amikor a pilóták közötti viszony megromlik az idény alatt, a dolgok néha kimondatlanok maradnak, nincs kibeszélés. Az idény vége jó alkalom arra, hogy kiterítsük a lapjainkat, megbeszéljük a panaszokat, az addig mellőzött témákat, hogy kielemezzük a történteket. Sosincs végső igazság, soha senkinek nem lehet 100 százalékosan igaza vagy 100 százalékosan tévedésben, szóval fontos volt a dolgok mélyére ásni.”

“Tanulási folyamatról van szó. Az nem megy, hogy miénk a legambiciózusabb pilóta, aki képes hozni az elvárt eredményeket, ugyanakkor elvárjuk, hogy céges robotként viselkedjen. Nico (Rosberg) és Lewis, és ugyanígy Valtteri (Bottas) is tisztában van azzal, mekkora munka, hogy ilyen autót adjunk alájuk, tisztában vannak, hogy felelősséggel tartoznak a márka és a mögötte álló emberek iránt.”

“Néha azonban a versenyzői gének miatt a pilóta a saját érdekeit helyezi előtérbe. Négy év alatt akadt pár ilyen eset, amikor nem estek egybe az érdekek. Visszatekintve látható, hogy bizonyos dolgokat jobban is kezelhettünk volna. Fontos ezt felismerni és mindenkinek tanulni belőle.”

hamilton_bottas_mercedes_2

Wolff elmondta, hogy a visszavonult Rosberg helyére a Williamstől igazolt Bottas érkezése is segít az atmoszféra javításában.

“Egészen más a dinamika, ez már a teszteken és a csapatértekezleteken világossá vált. Nincsen közös múltjuk, régi sérelmek, szerintem csakis a pályán zajlik majd a küzdelem. A tárgyalókba nem csap át a dolog, ami nagyon jó, nincs pluszteher. Bízom benne, hogy ez így is marad. Lehet, hogy naivitás, de én remélem, hogy jó marad a viszonyuk. Persze nincsenek illúzióim, biztosan lesznek nehezebb pillanatok – a vesztes autóversenyző sosem boldog ember.”