Fernando Alonso a múlt hétvégi Amerikai Nagydíjon nagy, talán a kelleténél nagyobb kedvvel is versenyzett, a verseny utolsó körein kétszer is előzött, hogy végül az 5. helyen érjen be.

Az előzések viszont cseppet sem voltak tiszták, a McLaren spanyolja mindkét alkalommal kiszaladt a pályáról, az első, Felipe Massa elleni manővernél pedig nemes egyszerűséggel nekiment volt csapattársának, kitolta, rajta fordult el. A versenybírók nem büntették a spanyolt, pedig ennél kisebb incidensekért is kaptak már mások.

Az év végén visszavonuló Massa is nehezen emészti meg, hogy Alonso megúszta a történteket.

“Már beszéltem vele” – mondta a Motorsport.comnak kedden.

“Ha a légi felvételt nézzük, az előzése lenyűgözőnek látszik, de igazából nagyon messziről érkezett, nem is fékezett, miközben én épp kanyarodtam. Ha nem vagyok ott, nem is tud elfordulni, simán elment volna egyenesen. Még úgy sem sikerült pályán tartania az autót, hogy nekem ütközött. Én nem is védtem az ívet, mert olyan messze volt. Szerintem egyértelműen jóban van a versenybírókkal. Sainz előzésénél is későn fékezett, simán lement a pályáról. Az utolsó három körben két ilyen esete volt. Egyszerűen nem értem, hogyan nem kapott büntetést” – magyarázta a williamses veterán.

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) az austini hétvégére tiltotta be a Max Verstappen által előszeretettel alkalmazott, a féktávon való blokkolásos védekezési technikát. Massa szerint Alonso “trükkje” is megérne egy megbeszélést.

“Naná, hogy ilyesmikről van szó minden megbeszélésen. Tisztában kell lennünk a szabályokkal. A versenyzők többsége tudta, hogy a féktávon való mozgás nem nem fér bele. De aztán egy valaki csinálja, nem lesz belőle ügy, úgyhogy mindenki kérdezi, hogy akkor ők is csinálhatják-e ezután. Minden versenyző elmondta a véleményét (Austinban), eléggé egybehangzóan amúgy, és változtattak is a szabályon. Remélem, hogy most ennek is lesz következménye.”

“Két különböző dologról van szó, Fernando nem a féktávon mozgott, ő egyszerűen nagyon másképp akart előzni. Az utolsó körökben mindennel próbálkozott, ezért nem is hibáztatom, de az tény, hogy egyszerűen beesett a kanyarba és nekem ütközött. Nem azt mondom, hogy nem próbálhat előzni, de most túl messziről jött. Ha nem vagyok ott, be sem vette volna a kanyart. Ez a manőver túl sok volt.”