A péntekihez hasonló kellemes, napos időben, 23 fokos levegő és 40 fokos aszfalthőmérséklet mellett kezdődött a Belga Nagydíj időmérő edzése Spában. A kvalifikáció előtt figyelmeztették a pilótákat arra, hogy a többek által veszélyesnek tartott hurkás kerékvetőket lecserélték ugyan az Eau Rouge-ban, de az indokoltnál nagyobb kanyarlevágásért elveszik a köridőt.
Rögtön a Q1 elején élre álltak a Mercedesek, Nico Rosberg és Lewis Hamilton is meggyőző kört futott a közepes gumikkal, Sebastian Vettel hét tizedet kapott tőlük. Noha a német talán így is továbbjuthatott volna, nem kockáztatott, felrakott egy lágy gumis szettet is, csak a két Mercedes-pilóta spórolt.


Ahhoz képest, hogy fel sem rakták a lágy gumit, Lewis Hamilton és Nico Rosberg végzett a Q1 első két helyén, 15 ezred volt közöttük. A harmadik helyen Sergio Perez ment tovább, a kiesők Felipe Nasr, Jenson Button, Fernando Alonso, Will Stevens és Roberto Merhi voltak. Button a “legjobb” kieső Nasrtól egy másodpercet kapott.
A Q1-hez hasonlóan a Q2-ben is Valtteri Bottas ment ki először a pályára, a már használt lágy abroncsaival futott egy biztonsági kört. Nem sokkal később ismét előkerült a piros zászló, Kimi Räikkönen alatt borzasztó hangok kíséretében megállt a Ferrari, úgy szólt a motor, mint egy hengerfejes Trabant.
F1: Hamilton jól elverte Rosberget a belga időmérőn 3


Az autót sikerült gyorsan betolni egy megnyitásba, így pár perc szünet után folytatódhatott az edzés. Az autójára már a Q1-ben is panaszkodó Max Verstappen szintén kiszállt a Toro Rossóból, de motorcsere miatt amúgy is tízhelyes büntetést kap. A Ferrari még a Q2 alatt közölte, hogy az olajnyomás szállt el Räikkönen autójában, a finnen és Verstappenen kívül még Nico Hülkenberg, Danyiil Kvjat és Marcus Ericsson esett ki, mindkét Lotus bejutott a Q3-ba. Hülkenberg sokat kapott Pereztől, már a köre elejét elrontotta.
A Q3-ba Rosberg, Hamilton, Vettel, Perez, Massa, Maldonado, Grosjean, Ricciardo, Bottas és Sainz jutott be, de csak az lehetett a kérdés, hogy a két Mercedes közül melyik szerzi meg a pole-t. Első próbálkozásra Hamilton több mint négy tizeddel volt gyorsabb Rosbergnél, és a második körök után maradt ugyanez a különbség. Hamilton a második szektorban volt különösen jó.
A harmadik helyet végül Valtteri Bottas szerezte meg a Williamsszel, a negyedik pedig Romain Grosjean lett a Lotusszal – de váltócsere miatt a francia öthelyes büntetést kap, így a kilencedik kockából rajtolhat holnap. Sebastian Vettel volt a Q3 nagy meglepetése, csak a kilencedik helyet szerezte meg, a harmadiktól a kilencedik helyig elég sűrű volt a mezőny. Vettelt végül Perez, Ricciardo, Massa és Maldonado is megelőzte.
Belga Nagydíj, időmérő edzés:
F1: Hamilton jól elverte Rosberget a belga időmérőn 4