A hétvégén Irán egyik alelnöke, a kulturális örökségi, népművészeti és idegenforgalmi hivatal vezetője, Maszúd Szoltanifár arról beszélt, hogy az ország örömmel fogadná a Forma-1-et a Kesm-szigeten, amelyet egyesek a bibliai Édenkert helyszínével azonosítanak.


“Iránban egyre több fiatalt érdekel az autóvezetés, a Forma-1-nek nagy jövője van az országban. A Kesm-sziget minden idők legszebb Forma-1-es helyszíne lehet” – idézte az alelnököt az IRNA (Iszlám Köztársasági Hírügynökség).
 
Az iráni verseny ötlete már 2011-ben is felmerült, de akkor a Forma-1 uraként ismert Bernie Ecclestone azt mondta, “nem hiszem, hogy Irán előkelő helyen szerepel a listánkon”.
Bár a Forma-1 az elmúlt másfél évtizedben hangsúlyosan terjeszkedett Ázsiában az európai helyszínek rovására, a határozottan nyugatellenes perzsa ország nemzetközi politikában betöltött, legalábbis vitatott szerepe, az emberi jogok ottani kezelése alapján most is hasonló elutasítás tűnne logikusnak, főképp, hogy az F1-et szervező FOM (Formula One Management) épp nemrég jelezte, hogy a leendő versenyhelyszínek kiválasztásánál fontos szempontként kezelik majd a jelölt ország emberijogi helyzetét is.