Jenson Button, Kimi Räikkönen és Felipe Massa mellett Fernando Alonso a mai mezőny egyik nagy öregje, 2001 óta igen sok mindent látott, tapasztalt már. 
Az idén az egyelőre versenyképtelen McLaren-Hondában ülő kétszeres világbajnok egy kicsit mintha kiábrándult lenne, egy friss megszólalásban több panasza is volt. Alonso úgy érzi, manapság a versenyzőknek nincs akkora befolyása, mint korábban:
“Nehéz ez, versenyzőként sok mindent szeretne az ember, de nagyon sok érdek van jelen a Forma-1-ben, üzletek, gyári szempontok, amik sokszor felülírják a pilóta véleményét” – idézte a Crash.net.


Bár a spanyol leszögezi, hogy továbbra is “szeret” a Forma-1-ben versenyezni, a korábbi korszakokat jobban élvezte a mostaninál.
“Az autók mások ma, lassabbak, nehezebbek. Kínában a futamon 1:43-as köröket mentünk (most), 2004-ben viszont 1:33-akat, szóval 10 másodperc a különbség. 10 másodperccel lassabb tempónál már nem ugyanaz az érzés.”
“Másrészt persze a Forma-1 génjei megmaradtak, azaz ma is a többiekkel való küzdelemről, a többiek legyőzéséről szól, ma is okosabbnak kell lenni, mint mások. Amikor a haverokkal gokartozok, és 50 km/h-val toljuk, azt is borzasztóan élvezem, szóval nem is a tempó a lényeg, a versenyt mindig lehet élvezni.”